A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2023. október 24-én már hetedik alkalommal szervezte meg a Miskolci Egyetemmel közösen „Heves Vármegye Napja” című interaktív egyetem-bemutató napot és állásbörzét, a Miskolci Egyetemen. A program azért jött létre, mert megyénkben sok nagyvállalat küzd mérnökhiánnyal, a megyében viszont nincs ilyen tipusú képzés.

Rendezvény célja:
– továbbtanuló diákoknak a képzések bemutatása
– a gyakorlatorientált képzéshez kapcsolódó megyénk béli vállalati partnerek bemutatkozása

Rendezvényünkre a megye középfokú tanintézményeiből azokat a végzős diákokat invitáltuk, akik a Miskolci Egyetem képzései irányában gondolkodnak továbbtanulni. A programon a közel 200 fiatalnak lehetősége volt megismerkedni az egyetemen folyó képzésekkel, illetve azokkal a cégekkel, ahol gyakorlati időt lehet tölteni. A rendezvényre ellátogató tanulók információkat tudtak begyűjteni heves megyei vállalatoktól és a felsőoktatással kapcsolatban az egyetemtől.

Heves vármegyei kiállító cégek:
 Apollo Tyres Kft
 Emerson Automation FCP Kft.
 MVM Mátra Energia Zrt.
 Robert Bosch Automotive Steering Kft., Eger-Maklár
 Sanatmetal Kft
 ZF Hungária Kft.

A vármegye középiskolásai az alábbi intézményekből érkeztek:
 Egri Dobó István Gimnázium
 Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium
 Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium
 Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
 Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium
 Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

A „Heves Vármegye Napját” a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese, Prof. Dr. Szűcs Péter nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy az egyetemre jelentkezők rangsorában a heves megyei diákok létszámilag az elsők között szerepelnek. Ezt a tendenciát remélhetőleg ezek a rendezvények erősíteni fogják.

A megnyitó után kezdetét vették az interaktív programok, melyek során a heves vármegyei diákokat az egyetem hallgatói kalauzolták végig a különböző helyszíneken. Részt vehettek az Anyag-és Vegyészmérnöki Karon egy ipari probléma felderítésében. A Műszaki Földtudományi Karon „Mérnökként a fenntarthatóságért” címmel a hulladékfeldolgozás egyes állomásain vezették végig a fiatalokat. A Gépészmérnöki és Informatikai Karon olyan kérdésekre kaphattak választ, mint például „Létezik-e abszolút feltörhetetlen titkosítás?” vagy „Hétköznapok mögött rejlő biológia”, majd pedig kísérleteket tekinthettek meg vákuumban, elektromos és mágneses térben.

Az egyetem körbejárása után a hallgatók mellett a középiskolások is informálódhattak a megyei vállalatoknál az őket érintő kérdésekben, mint például a duális képzésekhez kapcsolódó gyakorlati lehetőségekről.

A heves megyei cégek önéletrajzokat gyűjtöttek a náluk érdeklődő hallgatóktól és lehetőséget kínáltak gyakornoki idő letöltéséhez, valamint szakdolgozati témajavaslatokkal is készültek.

A megkérdezett tanulók pozitívumként említették, hogy több területre bepillantást nyertek, igazán közvetlen viszonyt alakítottak ki azzal, hogy egyetemisták vezették körbe a látogatókat az egyetem falai között és az oktatók is közvetlen hangvételben tartották az előadásaikat, bemutatóikat.
A napunk játékos feladványokkal zárult, ahol apró jutalmakat lehetett nyerni, ezzel is arra inspirálva a tanulókat, hogy még több emléket vigyenek haza az egyetemről, bízva abban, hogy befolyással lesz rájuk az itt szerzett élmény majd februárban, a jelentkezési felület kitöltésekor.

Kun Krisztina

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: Pályaorientációs tanácsadó

Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.

Telefonszám: +36 36 429 612 -118-as mellék // +36 30 328 3529

E-mail cím: krisztina.kun@hkik.hu