Az Autómobil-Eger-97 Kft. és a Berill R Belsőépítészeti Kft. kapta idén a „Pro Agria” gazdasági szakmai díjakat február 1-jén az egri Városháza dísztermében. Mindkét vállalkozás több évtizede részei a város gazdaságának, munkáltatóként és partnerként egyaránt. 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére 2008-ban alapította meg azt az elismerő díjat, melyre azon vállalkozások érdemesek, akik a város gazdasági életét fellendítő, kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtottak, vagy több éves, egyenletes gazdasági teljesítményük alapján hozzájárultak a város gazdaságának fejlődéséhez.  2022-ben a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az alábbi vállalkozásokat javaslata „PRO AGRIA” gazdasági szakmai díjra. 

„PRO AGRIA” gazdasági szakmai díjban részesült  a AUTOMOBIL-EGER-97 Kft.

A díjat átvette: Montvai Zsolt ügyvezető

Az idén megalakulásának 25 éves évfordulóját ünneplő cég működteti Egerben a Volkswagen Márkakereskedést, ahol az új, illetve használt személygépjárművek és haszongépjárművek értékesítésén felül, teljeskörű szolgáltatást biztosító szervizt üzemeltet. Az átlagosan 25 alkalmazottnak munkahelyet biztosító vállalkozás évi közel 2 milliárd forintos nettó árbevételt produkál. Éves szinten közel 300 járművet értékesítenek, s nagyságrendileg 5.000 autómobilt szervizelnek. Ügyfeleik, partnereik közt megtalálható több országos szervezet is, például a nagy flottakezelő cégek, a Magyar Közút Nonprofit Kft., vagy az Országos Mentő Szolgálat. Heves megyei és egri partnereinek száma is jelentős. A Heves Megyei Rendőrkapitányság járművei mellett több meghatározó vállalkozás járműparkját is ők tartják karban, köztük a ZF Hungária Kft, a Sanatmetal Kft., s a Horváth Rudolf Intertransport Kft. autóit.

Az egri Volkswagen márkakereskedés- és szerviz aktívan és hatékonyan együttműködik a HKIK-val, többek között a szakképzés területén, hiszen rendkívül elkötelezett a minőségi utánpótlás iránt. Működésük során eddig közel 50 szakképzésben tanuló diákot képeztek autószerelő, autóelektronikai műszerész, autótechnikus és karosszérialakatos szakmákban, a specializált gép- és járműgyártás iránt érdeklődő tanulók körében nagy népszerűségnek örvendő duális gyakorlati képzőhely. Szoros kapcsolatot ápolnak az egri HMSZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiummal, ami nélkülözhetetlen a minőségi szakoktatáshoz, ez mind az oktatási intézmény, mind pedig a duális képzőhely számára közös érdek. A vállalkozás aktív résztvevője a különböző kamarai rendezvényeknek, eseményeknek. 

 „PRO AGRIA” gazdasági szakmai díjban részesült a Berill R Belsőépítészeti Kft. 
A díjat átvette: Laczkó István ügyvezető 

A Berill Bútorműhely egyedi konyhabútorok, üzletberendezések, irodabútorok és lakásbútorok tervezésével, gyártásával foglalkozik. Az idén 30 éves vállalkozás által készített üzletberendezésekkel gyakran találkozhatunk az egri boltokban járva. Például a Stühmer édességboltokban, a Rádi pékségekben, de több egri üzem irodaberendezése is hozzájuk köthető, például a Robert Bosch Kft, vagy a ZF Hungária Kft.
Laczkó István ügyvezető tulajdonos 1992-ben alapította a vállalkozást, mely többről szól, mint a vevő által elképzelt bútorok legyártása és beépítése: az innováció, a termékfejlesztés is hangsúlyos a cég életében. Laczkó István folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket, nyitott az együtt gondolkodásra, a közös munkára.

A vállalkozás aktív szerepet vállal a pályaorientáció terén. Általános iskolás diákoknak pályaválasztási foglalkozásokat tartanak, ahol bútorlapot vághatnak, vagy hegeszthetnek a gyerekek, amire máshol nem nyílik lehetőségük. Együttműködnek több egyetemmel is: ipari termék és formatervező szakos hallgatókat fogadnak a Berillhez egyhetes bentlakásos képzésre, műhelymunkára. 

A vállalkozás vezetése mellett a társadalmi felelősségvállalás is fontos volt Laczkó Istvánnak, aki többek között az egri Rotary Club korábbi tagjaként, önkéntes munkával segítette tágabb környezetét, Eger lakosainak kezdeményezését, mint például az évek óra sikeresen működő Patak Parti Kacsa Parti adománygyűjtő akció. 

A vállalkozás kiemelt figyelmet fordít az idősekre is, melynek egyik kiemelkedő példája a Berva-völgyi Idősek Otthonában élő idős emberek részére filmvetítések szervezése.
A faipari vállalkozásokkal is folyamatosan keresi a kooperációs lehetőségeket: az Észak-Magyarországi Faipari Klaszter elnökeként a térség több, mint 20 vállalkozójával együtt dolgozott azon, hogy minél több Heves megyei otthonba, üzletbe és intézménybe kerüljön helyi asztalosok munkája.

Fotó: Liktor Judit