A Heves Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Osztály osztályvezetője, Szabó Zsolt beszámolt a foglalkoztatás felügyeleti hatóság feladatáról és a tavalyi év tapasztalatairól is. Elmondta, hogy a 2023 évben is a feldolgozóipar és az építőipar területén történt a legtöbb baleset, de szerencsére azt elmondhatjuk hogy összességében nem változott a balesetek száma. A munkavédelmi hatósághoz 710 esetet jelentettek azt megelőző évben pedig 713-at, lényegében tehát ugyanannyit. Javult a munkavédelmi tudatosság a foglalkoztatók részéről tavaly összesen 6 súlyos baleset történt, a halálos kimenetelő esetek száma viszont három volt ( építőipar az erdészet és az árufuvarozás területén). A fórumon szó volt a területet érintől legfontosabb jogszabályi változásokról többek között arról is hogy márciustól szigorítottak a bírság kiszabásának feltételein így aki nem tartja be az előírásokat súlyosabb pénzbüntetésre számíthat.

A hatóság tavaly 533 munkáltatót ellenőrzött és minden másodiknál találtak valamilyen szabálytalanságot. A munkavállalók súlyos és közvetlen veszélyeztetése miatt 24 alkalommal szabtak ki munkavédelmi bírságot, mondta el Veres Pál munkavédelmi szakügyintéző. A legtöbbször be- és leesési veszély, illetve üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hiányosságok (például védőburkolat hiánya) miatt büntettek.

Szabó Zsolt elmondta április közepén fejezték be a feldolgozóipari cégek foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzését. Május 31-ig a veszélyes anyagokkal végzett munkát vizsgálják, júniusban az építőipar munkavédelmi célellenőrzése következik. Májusban és júniusban a munka- és pihenőidő kerül gorcső alá, júniusban és júliusban a feketefoglalkoztatás lesz az ellenőrzött terület. Szeptemberben és októberben a fémipari cégek számíthatnak munkavédelmi ellenőrzésre, a turizmus-vendéglátásban érdekeltek pedig munkaügyi ellenőrök felbukkanására készülhetnek.