Az egészséges otthonok iránt elkötelezett mérnökök és szakemberek tartottak előadásokat és gyakorlati bemutatót a fenntartható és karbonsemleges építészetről az érdeklődő építészek, mérnökök és kivitelezők számára csütörtökön, a Tetőpont szakáruházban a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

Az előadások rövid összefoglalója:

Bíró Péter – Épületbiológia az egészséges otthonokért és munkahelyekért: Az épületbiológia tudománya az egészséges, fenntartható életterek és munkahelyek megteremtésével foglalkozó 40 éve létező tudomány, amelynek keretében építészek, építőmérnökök, kivitelezők és egészségügyi területen dolgozók tudományos mérésekkel és laborvizsgálatokkal alátámasztva vizsgálják, hogyan hat az épített környezetünk a bolygónkra és milyen hatással bírnak az épületeink az egészségünkre. Az épületbiológia 25 alapszabályával olyan gyakorlatias útmutatót mutatott be, amelynek segítségével emberközeli, egészséges és fenntartható épületek valósíthatóak meg.

Bihari Ádám – Természetes anyaghasználaton alapuló építéskultúra (Építési szabályozás, építési technikák: Az előadás egy szakmai körkép volt a vernakuláris (népi) építészetből, a természetes építőanyagok hazai építési szabályozásán keresztül, külföldi jó példákon és hazai esettanulmányokon át.

Horesnyi Béla – Kender mint CO2 negatív építőanyag: az előadó bemutatta a kenderépítészet elméleti alapjait és a gyakorlati kivitelezés lehetőségeit.

Kovács Zsófia – Hőszigetelési alkalmazástechnika a karbonsemlegesség jegyében: Manapság az építőiparban előtérbe került az épületeink energiahatékonysága és ezzel párhuzamosan a környezetünkre gyakorolt ökológiai lábnyomunk is. Különböző építéstechnológiákon keresztül bemutatta az előadó a falazatok, tetőszerkezetek és azok hőszigetelésének kapcsolatát, karbonsemleges megoldásait. Kitekintett az egyes csomópontok során alkalmazott színes kivitelezési megoldásokra, az össze nem illő építési anyagok gyakori használatára, kiemelve a holisztikus és rendszerben készülő tervezés követendő alappilléreit.

Bogdán Attila – „Tudatos embernek, tudatos házat”- Mi tud egy nagypaneles favázas készház? Bemutatásra került, hogyan épül fel egy nagypaneles készház a tervezéstől a kivitelezésig, a felhasznált környezetbarát, természetes alapanyagokkal. (Cellulóz, farost szigetelés, fa nyílászárók, lélegző festékek, vakolatok.)

Varga Rita – A zöld ötven árnyalata, avagy a környezettudatos elvek érvényesülése az építés területén: Elértük, hogy divatos szóvá vált mára a „zöld”, de milyen elvek alapján mondhatjuk bármire is nyugodt szívvel azt, hogy fenntartható, nem terheli a Föld bolygót, segíti az emberiség egészséges megmaradását? Hogy a jószándékú törekvés ne csak egy jól csengő reklámszöveg, vagy logó legyen, ismernünk kell a természetet az anyagok fizikális működési mechanizmusát, a Föld bonyolult biológiáját, és mindezt a társadalomban működtetve. Elsősorban az építés terén vizsgálódva világított rá az előadó az építőanyagok, és használatban lévő technológiák, valamint a tervezési elvek környezettudatosságára.

Szalmabála építészet körkép: Megismerkedhettünk a szalmabála építészet történetével; a vele szemben támasztott követelményekkel; fizikai tulajdonságaival. Szó esett a szerkezeti megoldásokról, technológiákról (vázkitöltő, teherhordó, hibrid); a vályogvakolatról és a vályogtégláról, mint a bálafal kiegészítőjéről, a vályogvakolat tulajdonságairól. Bemutatásra kerültek megvalósult épületek Magyarországon és Európában.

Bíró Péter – Befújt farost szigetelés előnyei és gyakorlati alkalmazása elmélet és bemutató: Napjainkra sajnos elmondható, hogy az építőipar lett az egyik legkörnyezetterhelőbb iparágak egyike. A természetes építőanyagok a jövőben megkerülhetetlen szerepet tölthetnek be, ha el akarjuk érni a klímavédelmi célokat. Az elmúlt 2 évtizedben a természetes építőanyagok területén óriási fejlesztések történtek és mára újra betölthetik megérdemelt helyüket a kommersz építőanyagok mellett. Válogatott hazai és nemzetközi példákon keresztül betekintést kaptunk a sokszínű felhasználási lehetőségekre.

Bíró Árpád – Vályog szárazépítészeti rendszerek: A gyakorlati bemutató során, megismerkedhettünk a környezetbarát fa felületképző anyagokkal, a lenolajokkal, lenolajbázisú bevonatok fedőfestékekkel és lazúrokkal, a fa nyílászárók külső és beltéri felületképző anyagaival, standolajokkal, félolajokkal, narancsolajjal és a tradicionális svédvörös fa festékekkel is.

A program lehetőséget biztosított az egészséges otthonok kialakításának, technikai megvalósításának és a fenntartható építőanyagok megismerésére, valamint szakmai tapasztalatcserékre.

A rendezvény a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával, a „Szövetségben a vállalkozókkal” című projekt keretében valósult meg, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara programjaként.