Dátum: 2023. szeptember 20. szerda 14:00-15:00

Helyszín: online, a visszaigazolásban és az emlékeztető e-mailben küldött link alapján

A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal, valamint a PwC Magyarország nevében meghívjuk Önt az „Elrajtolt a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR), felkészül a kötelező visszaváltás (DRS)” elnevezésű online előadás témáira.

2023. július 1-jén lépett hatályba Magyarországon az ipari hulladékkezelési folyamatokat jelentős mértékben megváltoztató kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (Extended Producers Responsibility, rövidítve EPR), amely új díjfizetési kötelezettséget és adminisztratív terhet ró a körforgásos termékek (köztük a csomagolások, elektromos és elektronikus berendezések, elemek és akkumulátorok) gyártóira, illetve azok első belföldi forgalmazóira, továbbá az érintett hulladékok – főszabály szerint – kizárólag a MOHU részére adhatóak át.

Az EPR-rendszeren felül a gyártókat és a kereskedőket egyaránt érinti a várakozások szerint 2024. január 1-jén hatályba lépő, italcsomagolásokhoz kapcsolódó kötelező visszaváltási rendszer (Deposit Return Scheme, rövidítve DRS). A DRS-rendszer alapján az italcsomagolások forgalomba hozatalakor a gyártók kötelesek visszaváltási díjat fizetni a MOHU részére, ezt a díjat azonban a fogyasztó megkapja, ha visszaviszi az üres csomagolást a kereskedő által üzemeltetett gyűjtőpontra.

A jogszabályi változások, valamint a fenntarthatósági törekvések és elvárások miatt kiemelkedően fontossá vált az anyagok és termékek megfelelő hulladék-szabályozási minősítése.

Szakértőik az előadás során jogi szempontból mutatják be:

– az EPR- és a DRS-szabályozás legfontosabb elemeit,
– az új rendeletekkel érintett hulladékfajtákat, az anyagok minősítésének szempontjait, az egyes kategóriák határterületeit,
– a gyártók, a forgalmazók és a kereskedők által teljesítendő kötelezettségeket,
– a felülvizsgálandó vállalati folyamatokat.

Előadóink továbbá az EPR-megfelelőség egyes komplex kérdéseit járják körül, valamint bemutatják az EPR adminisztráció automatizálására készített megoldásunkat.

Előadók:

– Szük Balázs, vezető menedzser – PwC Magyarország
– dr. Zalai Péter, ügyvéd, partner – Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
– dr. Balog Balázs, ügyvéd – Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
– dr. Bán Kristóf, jogi szakértő – Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda

Időpont: 2023. szeptember 20, szerda 14:00-15:00

Helyszín: online, a visszaigazolásban és az emlékeztető e-mailben küldött link alapján

Az előadás nyelve: magyar

Az eseményen való részvétel díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: IDE KATTINTVA