A Tempus Közalapítvány 2023. január 27-én tette közre az Erasmus+ akkreditációs pályázat eredményeit.

Nagy örömünkre a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is bekerült az Európai Unió hazai akkreditált intézményei közé. Az akkreditáció könnyített formában biztosít támogatást nemzetközi projektek megvalósításához 2023-2027 között.

A pályázatot 2022. október 19-én nyújtottuk be, amelyben megfogalmaztuk a kamara nemzetköziesítési tervét, bemutattuk a kamara hátterét, az eddig megszerzett nemzetközi tapasztalatokat.

Az Erasmus-tervben az alábbi három célt fogalmaztunk meg:

  1. A szakképzési szakemberek megismerkedése a tanulási eredményekkel
  2. A versenyképesség növelése a hazai szakképzésben
  3. Fenntarthatóság a szakképzésben

2023. június 1-től évente hívhatunk le uniós forrásokat, amelyekből megvalósíthatjuk a szakképzési szakemberek külföldi szakmai útjait, külföldi, közoktatási intézményeknél tett szakmai látogatásokat.

A következő öt évben terveink szerint mintegy 225 szakember mobilitási útját szeretnénk megvalósítani, ez minden évben 45 fő nemzetközi programon való részvételét jelenti.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyik fontos feladata a szakképzés, a felnőttképzés, a mesterképzés és az ahhoz kapcsolódó hatósági feladatok elvégzése. A munka során szerzett tapasztalatok motiválták a projekt részletes kidolgozását. Igényfelméréseink és elégedettségméréseink egyértelműen jelezték a számunkra, hogy a gyakorlati oktatóknak ezeken a területeken van a legnagyobb szükségük a szakmai és oktatás módszertani támogatására. A célcsoportunk tehát olyan szakemberek, akik jelenleg a szakmai oktatás gyakorlatában vállalnak szerepet iskolai vagy vállalati oldalon, legyen az iskolarendszerű képzés, vagy mesterképzés. A pályázat során 45 fő kiutazását szervezzük 3 * 15 fős turnusban. Minden tapasztalatunk azt mutatja, hogy ez a csoportlétszám abszolút ideális az ilyen jellegű tanulmányutakon, illetve erőforrásaink elegendőek 3 ekkora létszámú tanulmányút koordinálásához egy év alatt. A projekt alapvető célkitűzése a szakképzés minőségének fejlesztése. Célunk elérésének érdekében a gyakorlati oktatók komplex tudást szereznek a tanulási eredmény alapon szervezett gyakorlatokkal kapcsolatban.

A résztvevők minden szakterületen egy 3*4 órás felkészítés keretében ismerkedhetnek meg az MKKR deszkriptoraival és a tanulási eredményekkel. Egy ECVET szakértő segítségével áttekintik a területükhöz kapcsolódó szakképzési dokumentumokat és kidolgoznak egy megfigyelési szempontrendszert a tanulmányút időtartamára. Egy következő alkalom keretében biztosítunk a résztvevők számára egy interkulturális felkészítést, amely magába foglalja a szakmai nyelvi felkészítést is. A korábbi tanulmányutak szervezési tapasztalatait felhasználva igyekszünk a felkészítésre fordított anyagi és személyi forrásokat is racionalizálni. A pályázat során megvalósított projekttevékenységekről folyamatosan beszámolunk majd a HKIK honlapján.