Bede Róbert mesterszakács volt a vendége a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Vendéglátó Mesterek Klubja hétfői rendezvényének Poroszlón, ahol az édesvízi halak kerültek terítékre. A rendezvényen megjelent közel 50 szakember a főzéstechnológiai tippeken kívül a halételekhez párosítható borokkal és sajtokkal is ismerkedhetett.
Nagy Zoltán mesterszakács, a klub alapítója elmondta, hogy szeretnék a covid előtt elindított klubot ismét felpezsdíteni, és szakmai workshopokat, közösség építő programokat kínálni a szakács, pincér és cukrász kollégáknak. A Vendéglátó Mesterek Klubja egy olyan vármegyei vendéglátó vállalkozások, szakemberek, oktatók szakmai közössége, mely színvonalas gasztronómiai programokon keresztül törekszik egy vállalkozói közösség megteremtésére, szakmai klubélet kiterjesztésére. Fölvázolta, hogy március 18-án a terítésre helyezik a hangsúlyt, míg április 16-án az idei fagylalt trendek és az ehető virágok kerülnek bemutatásra.
![DSC09791](https://www.hkik.hu/wp-content/uploads/2024/02/DSC09791-scaled.jpg)
Bede Róbert mesterszakács, szakoktató előadásában az édesvizi hal mai megítéléséről, gasztronómiában betöltött szerepéről beszélt, melyet interaktív látványfőzéssel és kóstoltatással egészített ki. Hangsúlyozta, a magyar konyha nagyon sokszínű és ízletes fűszereket tartalmaz, ezért arra biztatja a szakácsokat, hogy merjenek visszatérni a hagyományos ízekhez és főzéstechnológiákhoz, rugaszkodjanak el a rántottkeszeg és pontyhalászlé vonalától, és némi csavarral tegyenek különlegessé a halételeket.
Az est folyamán halkocsonyát és marinált lilahagymás rántott pontyot kóstolhattak a résztvevők.
Emellett a látványkonyhán afrikai harcsából készült fasírtgolyók sültek feltétnek egy roppanósra pirított kapros cukkínifőzelékre, valamint roston sült fogasfilé készült sajtos, zsályás kenyérmorzsával és vajon pirított céklával bolondított zöld salátával.
![DSC09857](https://www.hkik.hu/wp-content/uploads/2024/02/DSC09857-scaled.jpg)
![DSC09923](https://www.hkik.hu/wp-content/uploads/2024/02/DSC09923-scaled.jpg)
Az ételekhez természetesen borajánlót is hallhattak a résztvevők. Babiczki László fiatal feltörekvő borász a Mátrából, elhozta finom nedűit, amit az elkészített halételekhez kóstolhattak a vendéglátósok.
Rajnai Rizling, Souvignon blance, Cabernet rose, Chardonnay battonge.
A borász kifejtette, az étel-bor párosításban már nincsennek olyan kemény szabályok, mint régen. Igyunk olyan bort, ami jól esik.
A programon bemutatkozott a Füzes Sajtműhely is, aki szezonális ízesített gomolyákon kívül érlelt sajtot, a burata és a füstölt paranyica házasításából készült sajt különlegességet, és csokis, kókuszos orda desszertet is hozott a gasztronómiai szakembereknek.
![DSC09915](https://www.hkik.hu/wp-content/uploads/2024/02/DSC09915-scaled.jpg)
![DSC09989](https://www.hkik.hu/wp-content/uploads/2024/02/DSC09989-scaled.jpg)
A bemutatón kívül a program lehetőséget teremtett a vendéglátósoknak a szakképzés, az utánpótlás és munkaerő problémáinak megvitatására, a jó gyakorlatok megosztására, az ágazat jövőjére irányuló javaslatok megfogalmazására.