Bede Róbert mesterszakács volt a vendége a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Vendéglátó Mesterek Klubja hétfői rendezvényének Poroszlón, ahol az édesvízi halak kerültek terítékre. A rendezvényen megjelent közel 50 szakember a főzéstechnológiai tippeken kívül a halételekhez párosítható borokkal és sajtokkal is ismerkedhetett.

Nagy Zoltán mesterszakács, a klub alapítója elmondta, hogy szeretnék a covid előtt elindított klubot ismét felpezsdíteni, és szakmai workshopokat, közösség építő programokat kínálni a szakács, pincér és cukrász kollégáknak. A Vendéglátó Mesterek Klubja egy olyan vármegyei vendéglátó vállalkozások, szakemberek, oktatók szakmai közössége, mely színvonalas gasztronómiai programokon keresztül törekszik egy vállalkozói közösség megteremtésére, szakmai klubélet kiterjesztésére. Fölvázolta, hogy március 18-án a terítésre helyezik a hangsúlyt, míg április 16-án az idei fagylalt trendek és az ehető virágok kerülnek bemutatásra.

Bede Róbert mesterszakács, szakoktató előadásában az édesvizi hal mai megítéléséről, gasztronómiában betöltött szerepéről beszélt, melyet interaktív látványfőzéssel és kóstoltatással egészített ki. Hangsúlyozta, a magyar konyha nagyon sokszínű és ízletes fűszereket tartalmaz, ezért arra biztatja a szakácsokat, hogy merjenek visszatérni a hagyományos ízekhez és főzéstechnológiákhoz, rugaszkodjanak el a rántottkeszeg és pontyhalászlé vonalától, és némi csavarral tegyenek különlegessé a halételeket.

Az est folyamán halkocsonyát és marinált lilahagymás rántott pontyot kóstolhattak a résztvevők.

Emellett a látványkonyhán afrikai harcsából készült fasírtgolyók sültek feltétnek egy roppanósra pirított kapros cukkínifőzelékre, valamint roston sült fogasfilé készült sajtos, zsályás kenyérmorzsával és vajon pirított céklával bolondított zöld salátával.

Az ételekhez természetesen borajánlót is hallhattak a résztvevők. Babiczki László fiatal feltörekvő borász a Mátrából, elhozta finom nedűit, amit az elkészített halételekhez kóstolhattak a vendéglátósok.

Rajnai Rizling, Souvignon blance, Cabernet rose, Chardonnay battonge. 

A borász kifejtette, az étel-bor párosításban már nincsennek olyan kemény szabályok, mint régen. Igyunk olyan bort, ami jól esik.

A programon bemutatkozott a Füzes Sajtműhely is, aki szezonális ízesített gomolyákon kívül érlelt sajtot, a burata és a füstölt paranyica házasításából készült sajt különlegességet, és csokis, kókuszos orda desszertet is hozott a gasztronómiai szakembereknek.

A bemutatón kívül a program lehetőséget teremtett a vendéglátósoknak a szakképzés, az utánpótlás és munkaerő problémáinak megvitatására, a jó gyakorlatok megosztására, az ágazat jövőjére irányuló javaslatok megfogalmazására.