Különleges plenáris programra készülhetnek a 61. Közgazdász-vándorgyűlés résztvevői: a konferencia nyitó plenáris ülésén Matolcsy György jegybankelnök, valamint Varga Mihály magyar és Horváth Mihály szlovák pénzügyminiszter egy kerekasztal-beszélgetés keretében vitatják meg a gazdaságpolitika aktuális kérdéseit. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájára – amelynek 2023. szeptember 21–22-én Eger ad otthont – mintegy 700 kárpátmedencei magyar közgazdászt vár a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT).

Hat év után tér vissza Egerbe a közgazdász-vándorgyűlés: legutóbb, 2017-ben Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász előadásának örülhetett itt a konferencia közönsége.

Neves előadókban és gazdag szakmai programban idén sem lesz hiány: két plenáris és 16 helyszíni szekcióülés várja majd a résztvevőket Heves vármegye székhelyén. A nyitó plenáris ülés előadói között ott lesz Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke is, a pénteki, záró plenáris ülés központi pedig témáját az infláció adja majd: erről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter; Valkó Gábor, a KSH elnökhelyettese; Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország elnök-ügyvezetője, az MKT Kereskedelmi Szakosztályának elnökségi tagja; valamint Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MTA doktora, az MKT alelnöke osztja majd meg gondolatait a hallgatósággal.

A nyitó és a záró plenáris ülésen felül a közgazdász-vándorgyűlés 16 helyszíni, tematikus szekcióban tárgyalja majd a poszt-covid időszak, a háború, az energiaválság és a mesterséges intelligencia okozta gazdasági kihívásokat. A két nap alatt négy teremben párhuzamosan zajlanak majd a szekcióülések a makrogazdaság, a pénz- és tőkepiacok, a vállalati versenyképesség és innováció, valamint a demográfia és az európai integráció témakörében. A szekciókban szó esik majd a magyar gazdaság középtávú kilátásairól, a mesterséges intelligenciáról, a hazai borágazat helyzetéről és a népszámlálás első eredményeiről, a sportközgazdasági szekcióban pedig – immár hagyományosan – olimpiai bajnokokkal is találkozhatnak majd az érdeklődők. A szekciók előadói között ott lesznek a pénz- és tőkepiacon meghatározó vállalatok, bankok, pénzintézetek, a hazai üzleti élet első számú vezetői, neves gazdaságkutatók, elemzők, a Magyar Nemzeti Bank és a különböző minisztériumok felsővezetői
egyaránt. A vándorgyűlés programját idén is mintegy tucatnyi előre rögzített szekció egészíti ki – ezek videófelvételét a konferencia kezdetekor teszi közzé a konferencia honlapján az MKT.

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés programja, valamint regisztrációs linkje megtalálható a https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu oldalon. A konferenciára várja Heves vármegye vállalkozóit, gazdasági szakembereit is a Magyar Közgazdasági Társaság!

Az 1894-ben alapított Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a magyar közgazdák legrégebbi, legjelentősebb szakmai-tudományos szervezete. A mintegy 3 ezer tagot számláló társaság – közhasznú egyesületként – nem kevesebb, mint 28 szakosztályt működtet, és az ország 16 megyéjében vannak területi szervezetei.