Október 12-én tartotta a Vármegyeházán a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum hagyományos szakképzési tanévnyitó konferenciáját. A re

A rendezvényen a duális szakmai oktatás szereplőit, a szakképző iskolák és a vállalkozások, a partner intézmények képviselőit, vezetőit és oktatóit hívták össze, hogy áttekintsék a fő irányelveket, eredményeket, célokat és feladatokat.
A rendezvényt számos kiemelt szakpolitikus, közéleti vezető és szakember tisztelte meg jelenlétével és előadásával. A rendezvény fő vendége és előadója volt Dr. Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkára, részt vett Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár, Dr. Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, Bihall Tamás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Vörös-Gubicza Zsanett, az MKIK oktatási és képzési igazgatója és Dr. Klész Tibor oktatási osztályvezető, Dr Pajtókné dr Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora, és köszöntőt mondott Dr. Juhász Attila Simont, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A program kiemelkedő eseménye volt a Gdanskban megrendezett EuroSkills versenyen Mechatronika területen bronzérmet szerzett két fiatalember, Ferenczi Krisztofer és Kovács Márton és az őket a pályán elindító Robert Bosch Elektronika Kft kitüntetése.

A nemzetközi versenyeken kiemelkedően szereplő tehetséges fiatalok és az őket felkészítő műhelyek számára a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által újonnan alapított Szakképzési különdíjat ez alkalomból adományozza először a HKIK elnöksége a sikeres fiataloknak és nevelő műhelyüknek. A díjat átadta Dr Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkára és Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke.

dr. Bánhidy Péter HKIK elnök, Ferenczi Krisztofer és Kovács Márton, Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár 

A rendezvény fő vendége és előadója Dr. Hankó Balázs a KIM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkára, aki egy átfogó középfoktól a felsőfokig terjedő piacközpontú szakpolitika koncepcióját mutatta be. Előadásához kapcsolódóan a konferencia 2. részében egy kerekasztal beszélgetés keretében megbeszélést tartott a vármegye meghatározó vállalatokkal szakképzési, felsőoktatási és felnőttképzési szereplőivel. 

Vörös Gubicza Zsanett, az MKIK oktatási és képzési igazgatója bemutatta, hogy milyen meghatározó szerepet játszanak a duális képzésben a kamarák és milyen szerepe van a kamarának a képzés ösztönzésében. File Sándortól, a HKIK főtitkárától, a megyei gazdaság eredményeiről hallhattak előadást a résztvevők. Milibákné Veres Erika a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója beszélt a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum képzéseinek helyzetéről és bemutatta a 2023/24. és a következő tanév terveit.

A rendezvénynek külön aktualitást adott, hogy a 2019-ben elfogadott Szakképzés 4.0 stratégiához kapcsolódó, 2020. óta hatályban lévő szakképzési jogszabályokban a nyár folyamán több módosulás is történt, melynek ismerete, pontos értelmezése kiemelten fontos mind az iskolák, mind a duális képzésben partner vállalkozások számára.

Ehhez kapcsolódóan a Dr. Klész Tibor, az MKIK képzésért felelős osztályvezetője tartott részletes tájékoztatót.
Csikós-Nagy Katalintól, a HR Evolution ügyvezető, fluktuációkezelő szakértőjétől megismerhették a Heves vármegyei ipari bér benchmark felmérésben a megyei bérek színvonaláról 10 munkakörben elvégeztt felmérés összefoglaló tapasztalatait is.

Dr. Klész Tibor

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara fontos küldetésének tekinti a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálást, és több projektben is igyekszik erre a megyei gazdaság szereplőinek figyelmét is ráirányítani. Egy Erasmus projekt keretében egy 6 országból álló konzorcium tagjaként veszünk részt a munkahelyi körforgásos gazdasági gyakorlatokról, zöld szemléletformálásról, újrahasznosítási szokásokról szóló felmérésben, amelynek első fontos eredménye az „Útmutató a körforgásos gazdasági stratégiákról üzleti környezetben” című kézikönyv, melyről Dr. Patkós Csaba, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Tanszékvezető egyetemi docense tartott tájékoztatót.