Eger és a térség 25 munkáltatója és számos, a végzős hallgatók elhelyezkedését, pályatervezését segítő szakmai kiállító várta a hallgatókat az egyetem március 28-i Karrier Napján. A „B” épületben megrendezett eseményen akár első munkahelyét is megtalálhatta egy-egy bátrabb fiatal, s mindazok, akik ellátogattak a programra, első kézből hallhattak arról is, hogy mit várnak a leendő munkavállalóktól a sikeres nagyvállalatok HR-szakemberei.

A végzősök természetszerűleg úgy gondolkoznak, hogy övék a világ, s hogy nincs lehetetlen, ehhez keresik a megfelelő munkahelyet. A tapasztaltabbak már tudják, hogy a sikeres karrierért nagyon sokat kell tenni, s meg is kell küzdeni érte. Akkor tudunk kiteljesedni, ha olyan munkát találunk, amely megfelel a személyiségünknek és a képzettségünknek is, s a karrier menedzselése állandó feladat, melyhez nélkülözhetetlen az önismeret, a tudatos lépésekre való képesség – fogalmazott megnyitó beszédében Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor. Az egytem őszinte reménysége, hogy a Karrier Nap ténylegesen hozzájárul a munkaerőpiacon szükséges tudással és kompetenciákkal felvértezett eszterházys hallgatók és a munkát ajánló vállalatok találkozásához, sok fiatal sikeréhez – tette hozzá az EKKE vezetője.
A Karrier Nap résztvevői az elhelyezkedéshez szükséges információszerzés és kapcsolatteremtés mellett hallhattak a tanárszakosok előtt álló lehetőségekről, az önismeret és a saját, személyes kompetenciák feltérképezésének fontosságáról, valamint arról, milyen is egy valóban jó önéletrajz. Mint elhangzott, az EKKE KoMeTi tanácsadással, őszinte beszélgetésekkel segíti a hozzájuk forduló hallgatókat, s ha a fiataloknak olyan szolgáltatásra van szükségük a pályatervezéshez, amely kívül esik a tanácsadó iroda kompetenciáján, összekötik őket a megfelelő szakemberekkel.

Mint az egyik kerekasztal beszélgetésben elhangzott, a végzős hallgatók előtt álló egyik legnagyobb kihívás, hogy a munkaerőpiac folyamatosan változik, a néhány évvel ezelőtt közkedvelt és jól menő szakmák közül jó néhány eltűnik, s az 5-10 évvel ezelőtti tudás elavulttá válik. Ezért is van különös értéke az önismeretnek, és a rugalmasságnak, annak, hogy a munkavállaló képes legyen alkalmazkodni a változó környezethez.
Ugyancsak komoly próbatétel, hogy a munkavállaló képes legyen eligazodni a rá áradó rengeteg információ között, tudatosan, hatékonyan szűrje ezeket. A jelenlévő szakemberek egyhangúlag hangsúlyozták: az önismeretbe fektetett munka és idő mindig meg fog térülni. Érdemes önmagunkban megkeresni azt, hogy mi az érdeklődésünk iránya, miért vagyunk képesek adott esetben rajongani, s ezután sem időt, sem energiát nem szabad sajnálni, hogy megalapozzuk, megtervezzük a jövőnket. Ennek érdekében segítséget kérni nem szégyen, hanem menő, hiszen ha így teszünk, számos kiváló szakember tudását vesszük igénybe a saját sorsunkat segítő szolgáltatásként.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Karrier Napján a hallgatók multicégek HR-es szakembereitől hallhatták, hogy a jó önéletrajz egyfajta személyes marketing anyag, fontos, hogy rövid és egyedi legyen, keltse fel a figyelmet. Nem érdemes tehát formanyomtatványokat kitölteni és hosszasan sorolni kompetenciáinkat, sokkal inkább az a lényeg: szánjunk időt arra, hogy megértsük, miért szeretnénk az adott pozíciót. Ha ez megvan, önismeretünk alapján hozzuk párhuzamba a céges elvárásokat, feltételeket a saját képességeinkkel, s röviden mutassuk be, hogy miért vagyunk értékesek a cég számára. A megszólaló vállalati képviselők kifejtették: számukra – túl azon, hogy az aspiráns jelenjen is meg az interjún – nagyon fontos a leendő munkavállaló kíváncsisága. Jó benyomást tesz, ha egy pályázó láthatóan tervezi a jövőjét, de nyitott is arra, ha egy felvételi elbeszélgetésben a vállalat az elképzelésétől kicsit eltérő területen számítana rá, mert felismert egy más lehetőséget a jelentkezőben.
A beszélgetés egy részében szó esett arról: a gyakornoki programok, duális képzések során kiderült, hogy az Y és Z generáció tagjai értékes, remek problémamegoldók, jól kommunikálnak egymás között és kiválóan tudnak csapatban dolgozni. Felismerik, hogy a közösségben ki miben erős, s ha a cég a számukra megfelelő feladatok delegálásával fenntartja bennük az érdeklődést, folyamatosan motiváltak maradnak. Szükséges az, hogy alázattal, türelemmel kitartással vessék magukat a munkába, merjék magukat kipróbálni, gyakoroljanak dolgozni – fogalmazott az egyik multicég humán erőforrás menedzsere.

Forrás: https://uni-eszterhazy.hu/innovacio/karrier-nap-fokuszban-a-fiatalok-sze…

Szöveg: Zentai László/Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
Fotók: Szántó György/Eszterházy Károly Katolikus Egyetem