Szerdán öt Heves vármegyei vendéglátóhely kaphatta meg a Hevesi ízlelő – Minősített tájétel tanúsítványt, melyet ünnepélyes keretek között adott át a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a Vendéglátó mesterklub elnöke Noszvajon a Nomád Hotel és Glamping-ben.
A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozásfejlesztési programja keretében hirdette meg 2025. május 28-án a „Hevesi ízlelő” – Hevesi szível, helyi ízzel”- Minősített tájétel és gasztrotúra pályázatát, melyre meghatározott szempontoknak megfelelő ételekkel lehetett pályázni. Fő alapanyagok a pisztráng, a szarvas és egy gyümölcsös tányérdesszert volt.

A június 26-át követően az alábbi helyeken kóstolhatunk Hevesi ízlelő- Minősített tájételt.
• Fázis Koszt&Kávé (Eger):
o Heves víz – Pisztráng gravlax, Tormás-paszternákkrém, zöldalma–Egri Csillag redukció, vargányasaláta
o Vadromantika – Szarvasgerinc, Káposztás krokett, borókás–Bikavéres jus, fondant burgonya, citrusos répakrém, szeder
o Kedvesem – Kapros túrómousse, mézes szilva, sült dió, Egri Csillagban marinált mazsola, mézes zserbólap
• Gasthaus Étterem és Panzió (Szilvásvárad)
o Szalajka-völgyi pisztráng szivárványos pikkellyel – Szilvásváradi pisztrángfilé, szegfűgomba, színes répa
o A bükki csodaszarvas – Szarvasgerinc, újburgonya, káposzta, vargánya
o Mille-Feuille a „Kedvesem”
• Macok Bisztró (Eger)
o Szarvasgerinc, édesburgonya, cékla, áfonya, gomba
• Trakta by Nomád (Noszvaj)
o Barátaink és a szarvas – Brézingelt szarvaslapocka pirított nudlival, ribizlivel savanyított káposzta, cékla jus
o Kedvesem – Mandula ropogós, joghurt mousse áfonyával glazírozva
• HBH Bajor Sörház (Eger)
o Egészben sült pisztráng szarvas-gombás zelleres burgonyapüré, zöldalma, torma-habbal
o Szarvascomb, lilakáposzta krémmel burgonyafelfújttal, pirított vargánya gombával


Az átadón a HKIK elnökségének és bizottságának tagjai megkóstolhatták a Fázis Koszt&Kávé előételét és a Trakta by Nomád főételét és desszertjét.


Pisztráng gravlax, Tormás-paszternákkrém, zöldalma–Egri Csillag redukció, vargányasaláta
Barátaink és a szarvas – Brézingelt szarvaslapocka pirított nudlival, ribizlivel savanyított káposzta, cékla jus


Nomád Hotel séfje: Tóth Dávid és a Fázis Koszt&Kávé séfje: Maksi Ádám
Kedvesem – Mandula ropogós, joghurt mousse áfonyával glazírozva
A program célja, hogy minél több Heves vármegyei étterem csatlakozzon a programhoz és kínáljon az étlapján „Hevesi ízlelő- Minősített tájételt”, melynek köszönhetően élénkülhet megyénkben a gasztroturizmus, és színesedhetnek a helyi élelmiszeripari beszállítói láncok.
A Hevesi ízlelő minősített tájételek 2025-ben meghatározott alapanyagai
• a szarvas,
• a pisztráng
• és egy tányérdesszert,
Ezek elkészítéséhez az alábbi meghatározott öt alapanyagot kell felhasználni:
A pisztránghoz felhasználandó további 5 alapanyag:
• gomba
• torma
• gyökérzöldségek
• almafélék
• Egri Csillag bor, vagy a tájegységre jellemző fehérbor
A szarvashoz felhasználandó további 5 alapanyag:
• gomba és/vagy erdei gyümölcsök
• burgonya
• káposzta
• gyökérzöldségek
• Egri Bikavér bor, vagy a tájegységre jellemző vörösbor
Hevesi ízlelő édes fogása egy tányérdesszert, amelynek 5 alkotóeleme:
• gyümölcsök: szilva / dió / szőlő / almafélék / erdei gyümölcs (minimum 1 gyümölcs)
• tojás
• tejtermék
• méz
• Egri Csillag vagy Egri Bikavér bor, vagy a tájegységre jellemző bor
• opcionális: szezonális gyümölcs és zöldfűszerek