Az ősszel nagy nagy sikerrel zárult Gdansk-i Szakmák Európa Bajnokságát követően már a „Szakmák Olimpiájára” készülnek a profi magyar fiatalok.

A EuroSkills Gdansk 2023 Európa-bajnokságon 22 versenyszámban 26 fő versenyző képviselte hazánkat, melyből 1 bemutató szakmában (szoftverfejlesztő) 1 fő magyar versenyző mérettette meg magát. Nagyon büszkék vagyunk a magyar csapat minden tagjára, mert az összesített eredmények alapján 32 országból a 2. helyen végeztünk az európai mezőnyben!

Magyarország 2023. szeptember 5-9. között nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen, ahol ez alkalommal 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában.

 

Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által elért legmagasabb pontszámmal – a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Az összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Jos de Goey – Best in Europe díjjal Európa legjobbja lettek.

Aranyérmet szerzett továbbá Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő, valamint Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.
Ezüstérmet kapott ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik.
Bronzérmet nyert Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló és Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.

Különösen büszkék vagyunk a heves vármegyei Kovács Mártonra és Ferenczi Krisztoferre, akik mechatronika szakmában csapatmunkájuknak és hozzáértésüknek köszönhetően a tavalyi kiválósági érem megszerzése után a EuroSkills Gdansk 2023 Európa-bajnokságról bronzéremmel tértek haza.

Méltó elismerésként az október 12-i Heves Vármegyei Szakképzési Tanévnyitó programunk kiemelkedő eseménye volt a Gdanskban megrendezett EuroSkills versenyen Mechatronika területen bronzérmet szerzett két fiatalember, Ferenczi Krisztofer és Kovács Márton és az őket a pályán elindító Robert Bosch Elektronika Kft kitüntetése.

A nemzetközi versenyeken kiemelkedően szereplő tehetséges fiatalok és az őket felkészítő műhelyek számára a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által újonnan alapított Szakképzési különdíjat ez alkalomból adományozta először a HKIK elnöksége a sikeres fiataloknak és nevelő műhelyüknek.
A díjat Dr Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkára és Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke adta át.

2024. szeptember 10-15 között újabb tehetséges fiataljaink mérethetik meg magukat a Lyon-ban megrendezésre kerülő Wordskills világversenyen.

A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló versenyen az egyes szakmák hazai válogatóversenyén legkiválóbb eredményt elérő versenyző képviselheti az országot. A versenyek rendezésének jogát évről évre más ország nyeri el, így minden év új izgalmakat tartogat.

A nemzetközi versenyen a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára. A részvétel nem csak szakmai elismerést és sikert hozhat, hanem egy életre szóló élményt is nyújt.

A program széleskörű szakmai támogató köre biztosítja, hogy a versenyzők az intenzív felkészítés során a szakmájukban elismert szakemberek irányításával és korszerű eszközök segítségével hozzák ki magukból a legjobbat. A versenyzők tréningeken, csapatépítőn és mentális workshopokon készülnek fel az előttük álló kihívásra.

A Wordskills versenyeken minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, akit/akiket egy szakértő kísér. A versenyszámok jellemzően egyéni versenyszámok, de van egy-két olyan szakma (pl.: mechatronika – 2 fős csapat) ahol csapatban indulnak a résztvevő országok. A versenyzők felső korhatára a verseny évében betöltött 22 év, kivétel a mechatronika, ahol a betöltött 25 év a korhatár.

Kövesse velünk a nemzetközi versenyek híreit pályaorientációs Facebook oldalunkon, valamint a Worldskillshungary weboldalán/facebook oldalán,

Szabados Lívia

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: Pályaorientációs tanácsadó

Cím: 3000 Hatvan, Balassi Bálint út 3.

Telefonszám: + 36 37 540 969 // +36 20 259 9340

E-mail cím: livia.szabados@hkik.hu