A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az Európai Unió ERASMUS+ program által társfinanszírozott nemzetközi mobilitási projekt keretében 2023. szeptember 17-23. időpontban Ausztria fővárosában, Bécsben és közeli településeken (Mödling, Reichenau, Guntramsdorf) tanulmányúton vehetett részt egy csoport építőipari szakember.

A projekt eredeti célja:

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara egyik fontos feladata a szakképzés, a felnőttképzés, a mesterképzés és az ahhoz kapcsolódó hatósági feladatok elvégzése. A 2023. évben elnyert ERASMUS+ akkreditációnk keretén belül 5 éven keresztül évente 45 fő szakmai utazását tesszük lehetővé, ahol elsődleges célkitűzésünk a szakmai oktatás minőségének fejlesztése.

Az iskolai rendszerű oktatás és a munkaerő-piaci igények összehangolása hosszútávú és összetett feladat. Az azonban egyértelmű, hogy a szakmai oktatás szereplőinek összehangolt munkájára van szükség a kívánt fejlesztési feladatok elvégzéséhez. A tanulmányút segítséget nyújt az iskolai és vállalati szereplőknek, hogy megismerjenek egy jól működő oktatási struktúrát, amelyből implementálni tudták a jó gyakorlatokat. Célunk elérésének érdekében a gyakorlati oktatók komplex tudást szereznek a tanulási eredmény alapon szervezett gyakorlatokkal kapcsolatban.

A célcsoportunk 2023/24 évben az építőipar, a könnyűipar és a vendéglátás szakterületein tevékenykedő oktatók köre. Olyan szakemberek, akik jelenleg a szakmai oktatás gyakorlatában vállalnak szerepet iskolai vagy vállalati oldalon, legyen az iskolarendszerű képzés, vagy mesterképzés.

A résztvevők minden szakterületen egy 2*6 órás felkészítés keretében ismerkedtek meg az MKKR deszkriptoraival és a tanulási eredményekkel. Egy ECVET szakértő segítségével áttekintették a területükhöz kapcsolódó szakképzési dokumentumokat és kidolgoztak egy megfigyelési szempontrendszert a tanulmányút időtartamára. Egy következő felkészítés keretében biztosítottunk a résztvevők számára egy interkulturális felkészítést, amely magába foglalta a szakmai nyelvi felkészítést is. A korábbi tanulmányutak szervezési tapasztalatait felhasználva igyekszünk racionalizálni a megvalósításra fordított anyagi és személyi forrásokat.

Az építőipar szakmacsoport oktatói és szakemberei 2023. szeptember 17-23. között Ausztriába Bécs környékére utaztak a helyi szakképzési gyakorlat feltérképezése érdekében az IFA-INTERNATIONALER FACHKRÄFTEAUSTAUSCH koordinálásával.

A tanulmányút során a résztvevők betekinthettek az osztrák építőipar folyamataiba a kisvállalkozások tevékenységeitől egészen a nagy építkezésekig. Ellátogattak több építőipari iskolába és a bécsi iparkamarához is, hogy megfigyeljék mitől világszínvonalú az osztrák szakmai oktatás. Az osztrák oktatási rendszer duális rendszerű, irányítása a kamarák kezében van, az állami törvénykezés által biztosított törvényi háttér keretén belül a kamarák felmérik a munkáltatók igényeit, népszerűsítik a (hiány)szakmákat, rész vállalnak a kutatás-fejlesztés feladatok terén is. Az utóbbi években az építőiparban a triális rendszer is bevezetésre került annak érdekében, hogy a képzés hatékonyságát és szakmai színvonalát emelni lehessen.

A tanulmányút során az résztvevőknek lehetőségük volt az iskolák meglátogatása mellett arra is, hogy tanulókat képző vállalkozásokhoz látogassanak el (STRABAG, Baresch Ofenbau). Tapasztalhatták, hogy a tanulók a munkahelyeken az ott dolgozó munkacsoportokba vannak beosztva így biztosítva van, hogy a szaktudást, a tapasztalt dolgozóktól „élőben” tudják elsajátítani.

Látogatást tett a csoport egy a STRABAG AG által épített szálloda gazdasági épülete és egy kápolna építésénél, ahol az építési folyamatok során modern és bontott újrahasznosított anyagokat is használtak. A STRABAG 180 éve van jelen az építőipar területén. Világszerte több mint 500 telephelyen, mintegy 73 000 munkatárssal dolgoznak.

Találkoztak a Burgenlandi régió STRABAG AG oktatásért felelős személyével, aki bemutatta a STRABAG AG oktatásban elért eredményeit és tapasztalatait. Különösen a STRABAG-nál jelentett nagy előnyt az osztrák duális/triális képzési rendszer, mert a diákok hosszabb időt töltenek egy építkezésen.

Az utazás során alap, közép és felsőfokú szakképzési intézményekben ismerhették meg az ausztriai szakképzést a gyakorlatban (a HTL Mödling felsőoktatási központjában, a bécsi SHT szakképzési intézetben és a guntramsdorfi Bauakadémián). Minden helyszínen részletes tájékoztatást kaptak az iskolában történő képzésekről. Lehetőségük volt a tanműhelyek megtekintésére, ahol látogatásuk alatt is aktív képzés volt folyamatban. Minden intézményben volt lehetőség a bemutatást követően egy megbeszélésre, melynek keretében vendéglátók válaszoltak a feltett kérdésekre.

Az oktatási program mellett lehetőségük volt a Bécs város ivóvízellátását a mai napig is biztosító, ipartörténetileg jelentős projekt, nevezetesen a Kaiserbrunnban található vízvezeték múzeum megtekintésére is.

Bécsben a Grünviertel városnegyedben megismerkedhettek a rozsdaövezeti rekonstrukció egy kiváló példájával. Itt a volt vasúti területen modern lakónegyed került kialakításra a XXI. század igényeinek megfelelő bérlakások épültek sok zöld területtel kiválóan kapcsolódva a régi városrészekhez.

Szerencsi Petra

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: gazdaságfejlesztési főmunkatárs

Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.

Telefonszám: +36 36 429 612 -111-es mellék // +36 70 457 1827

E-mail cím: petra.szerencsi@hkik.hu