Erasmus + 2023-1-HU01-KA121VET-000120283

 

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az Európai Unió ERASMUS+ programja által társfinanszírozott nemzetközi mobilitási projekt keretében 2023. október 15-21. között Olaszország egy kiemelkedő turisztikai régiójában, Milanoban és a közeli településeken (Acrore, Bergamo, Brescia, Como) tanulmányúton vehetett részt egy csoport kézműpari szakember.

A külföldi tanulmányút során új szakmai ismeretekkel is gazdagodtak a résztvevők, hiszen a szakterületüknek megfelelő iskolákat, vállalkozásokat, rendezvényeket, kiállításokat is megtekinthetik. Fontos, hogy a vállalkozások képviselői, szakoktatói versenyképes, naprakész szaktudással rendelkezzenek, és azt adják át tanulóiknak. Katrics Krisztina alelnökasszony vezetésével az idei második tanulmányúton 15 kézműipari szakember vett részt.

A könnyűipar szakmacsoport oktatói és szakemberei 2023. október 15-21. között Olaszországban Milano környékére utaztak a helyi szakképzési gyakorlat feltérképezése érdekében a WOOP srl. koordinálásával.

A tanulmányút során a résztvevők betekinthettek az olasz könnyűipar folyamataiba a kisvállalkozások tevékenységeitől egészen az iskolákban folyó képzésekig és találkoztak a helyi kamara képviselőivel. A tanulmányút során az résztvevőknek lehetőségük volt iskolalátogatás mellett arra is, hogy tanulókat képző vállalkozásokhoz látogassanak el (Nashi Argan, Green Valley, TODS). Lehetőségük volt a tanműhelyek megtekintésére, ahol látogatásuk alatt is aktív képzés volt folyamatban. Minden intézményben volt lehetőség a bemutatást követően egy megbeszélésre, melynek keretében vendéglátók válaszoltak a feltett kérdésekre.

 

Az oktatási program mellett lehetőségük volt betekinteni a Brescia DxG csomagolástechnikával foglalkozó vállalkozás működésébe, amely a divat, a textil, az ékszer, a művészet és más ágazatok innovatív és öko-fenntartható csomagolásaira szakosodott.

 Megtekintették a COMOCREA TEXTIL DESIGN SHOW-t. Részese lehettek a comoi csodának, ahol a legelegánsabb selyem kiegészítők is készülnek. Meglátogatták a selyemkiállítást, ahol olyan divatkatalógust lehetett megtekinteni, ami már a jövő évi trendeket mutatta be, anyagvágatokkal, színpalettákkal, fazonokkal. Jártak a TOD’S luxus divatmárka milánói üzletében, ahol elmondták, hogy 800 kézműves férficipésszel és 400 női cipésszel dolgoznak együtt. Itt alkalmuk volt megtekinteni a luxus cipők rendkívül precíz módon történő készítésének teljes folyamatát.

A fenntarthatóság az olasz kézműiparban több területen is megjelenik, és egyre fontosabb szerepet játszik a termelési folyamatokban és a termékek tervezésében. Az olasz kézműiparban is egyre inkább előtérbe kerülnek az újrahasznosított anyagok, illetve olyan alapanyagok használata, amelyek környezetbarát módon munkálhatók meg. Például, a bőr- és textiliparban a vállalkozások igyekeznek csökkenteni a káros anyagok használatát és javítani a termékek újrahasznosíthatóságát. Az olaszok tudják, hogy az egyedi, kézzel készített termékek hosszabb élettartamúak és fenntarthatóbbak, mint a tömegtermelésű árucikkek. Az olasz mesterek hagyományos kézműves technikákat használnak, amelyek generációról generációra öröklődnek. Az ilyen termékeknek általában magas minőségű alapanyagokból készülnek, és hosszú élettartamúak, mivel ez csökkenti a kidobott termékek mennyiségét és a hulladékot.

A program elsősorban az utazók szakmai és módszertani ismereteit kívánta bővíteni egy-egy speciális szakterületen, valamint nagyban hozzájárult az élethosszig tartó tanuláshoz. Az az életszemlélet az optimális, amely a minőségtudatos szakképzéssel kapcsolatban értelmezhető, hogy a tanuló az iskolapadból kikerülve tisztes polgárként, a területén jártas szakemberként önmagát fejlesztve járja be a szakmai életútját.

Az olasz szakképzésben a tanulók képzett szakemberek irányítása alatt tanulják meg a kívánt szakmát. Az oktatás és képzés szigorú és nagy hangsúlyt fektetnek az elméleti és gyakorlati készségekre egyaránt. Az oktatás során az iskolai tanulmányok mellett a tanulóknak lehetőségük van részt venni szakmai gyakorlatokon, műhelymunkán és valós projekteken.

Az olasz szakképzés a kézműiparban a mester-tanítvány rendszeren alapul, ahol a mesterek személyes mentorokként segítik a tanulókat a szakma elsajátításában. A tanulóknak végül szakmai vizsgákat kell tenniük a képzés befejezésekor, és ha sikeresen teljesítik ezeket, hivatalosan is elismert szakemberek lesznek. Ez a rendszer lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy gyakorlati szakmai tapasztalatot szerezzenek, és könnyebben bekapcsolódjanak a munkaerőpiacba a kézműipar területén.

 

A projekt eredeti célja:

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara egyik fontos feladata a szakképzés, a felnőttképzés, a mesterképzés és az ahhoz kapcsolódó hatósági feladatok elvégzése. A 2023. évben elnyert ERASMUS+ akkreditációnk keretén belül 5 éven keresztül évente 45 fő szakmai utazását tesszük lehetővé, ahol elsődleges célkitűzésünk a szakmai oktatás minőségének fejlesztése.

Az iskolai rendszerű oktatás és a munkaerő-piaci igények összehangolása hosszútávú és összetett feladat. Az azonban egyértelmű, hogy a szakmai oktatás szereplőinek összehangolt munkájára van szükség a kívánt fejlesztési feladatok elvégzéséhez. A tanulmányút segítséget nyújt az iskolai és vállalati szereplőknek, hogy megismerjenek egy jól működő oktatási struktúrát, amelyből implementálni tudták a jó gyakorlatokat. Célunk elérésének érdekében a gyakorlati oktatók komplex tudást szereznek a tanulási eredmény alapon szervezett gyakorlatokkal kapcsolatban.

 A célcsoportunk 2023/24 évben az építőipar, a könnyűipar és a vendéglátás szakterületein tevékenykedő oktatók köre. Olyan szakemberek, akik jelenleg a szakmai oktatás gyakorlatában vállalnak szerepet iskolai vagy vállalati oldalon, legyen az iskolarendszerű képzés, vagy mesterképzés.

A résztvevők minden szakterületen egy 2*6 órás felkészítés keretében ismerkedtek meg az MKKR deszkriptoraival és a tanulási eredményekkel. Egy ECVET szakértő segítségével áttekintették a területükhöz kapcsolódó szakképzési dokumentumokat és kidolgoztak egy megfigyelési szempontrendszert a tanulmányút időtartamára. Egy következő felkészítés keretében biztosítottunk a résztvevők számára egy interkulturális felkészítést, amely magába foglalta a szakmai nyelvi felkészítést is. 

 

Szerencsi Petra

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: gazdaságfejlesztési főmunkatárs

Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.

Telefonszám: +36 36 429 612 -111-es mellék // +36 70 457 1827

E-mail cím: petra.szerencsi@hkik.hu