A maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft. és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Műszaki Guru” címmel vetélkedőt hirdetett olyan fiatalok számára, akik szerint „A minőség menőség” és központi szerepet tölt be életükben a műszaki gondolkodás.

A versenyre négy középiskolából hét 3 fős csapatok jelentkezett, hogy a négy állomásból álló kihíváson mérettessen meg a tudásuk.

Résztvevő iskolák:

 • HMSZC Bornemissza Gergely Tehnikum, Szakképző Iskola és Kollégium 3 csapattal
 • HMSZC József Attila Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 1 csapattal
 • HMSZC Remenyik Zsigmond Technikum 1 csapattal
 • Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium 2 csapattal

2023. május 31-én hét csapat részvételével valósult meg az első Robert Bosch Automotive Steering Kft. és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös középiskolásoknak szóló vetélkedője. A program helyszíne is különleges volt, hiszen a vereseny helyszínét a gyár területe szolgáltatta, így lehetett egy céglátogatás a napi menetrend egyik eleme.

A gyárlátogatáson túl az egész délelőtt programja a Bosch-hoz kapcsolódó szakmák, tevékenységek köré szerveződött, ami által a fiataloknak lehetőségük adódott különböző szervezési, mérnöki szerepek betöltésére.

Az egyik állomáson az volt a feladatuk, hogy egy makettet építsenek meg egy rajz alapján 10-15 alkatrészből. Ez a feladat is igen komoly tervrajz olvasást, értelmezést és térlátást igényelt.

Majd egy műszaki kérdésekből álló TOTÓ-t töltöttek ki a fiatalok, azután „Mi-micsoda?!”, gépészeti és elektronikai állomáson, fel kellett ismerni az alkatrészeket. Csak azoknak sikerülhetett hibátlanul, akik igen jól kiismerik magukat a különböző szerelési folyamatokhoz szükséges eszközök világába.

A 3. állomás a mérőszoba volt. Egy alkatrészt kapott minden versenyző és 3 db mérőeszközből ki kellett választani, hogy melyikkel tudja megejteni az elvárt méréseket. Mindhárman egy alkatrészt vizsgáltak és azt kiértékelték, így döntötték el, hogy a termék jó vagy nem, ezzel bizonyos méréstechnikai alapokat is el tudtak sajátítani.

Az utolsó állomás az úgynevezett PQA megmérettetés, vagyis minőségbeszállítói játék. Különböző kérdések és döntések meghozatala útján juthattak el a legmegfelelőbb minőségű termék beszerzéséig, miközben a reklamáció kezelést is be kellett iktatniuk a diákoknak.

A vetélkedővel párhuzamosan VR szemüveg is rendelkezésükre állt a diákoknak, mely a környezettudatosságra való nevelésben játszott szerepet, hallhattak cégbemutatót is, valamint szimulációs játékon keresztül tapasztalhatták meg a mérnöki munkát.

Az eredmény:

 1. HMSZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – Autó Tech csapat
 2. Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium – LegendÁsok csapata
 3. HMSZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – BG Szakik
 4. HMSZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium -Autómágusok
 5. Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium – LMK csapata
 6. HMSZC József Attila Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – JASZK-gépészek
 7. HMSZC Remenyik Zsigmond Technikum – Főgépészek csapata

A jutalom a dobogós helyezetteknek értékes Media Markt vásárlási utalvány volt a Bosch jóvoltából, de a közös pizzázásnak mindenki részese lehetett. A nem mindennapi játékos feladványok és az észrevétlen tanulás garantáltan maradandó élményt adott a fiatalok számára. Remélhetőleg hagyományt tudunk teremteni ezzel a vetélkedővel és az elkövetkezőkben is megszervezhetjük, annak érdekében, hogy még több műszaki pálya iránt érdeklődő, vagy már valamilyen szinten jártasságot szerzett tanuló számára tudjunk újszerű, gyakorlatias és a mindennapokban alkalmazható tudást átadni.