Kézműipar Róma

Nemzetközi Tapasztalatok Megosztása a Tanulási Eredményekről

S.I.E.L.O.

Kézműipar Olaszország, Róma

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, a korábbi évekhez hasonlóan idén is tematikus szakmai tanulmányutakon vehettek részt a megyei tagvállalkozások képviselői. A kézműipar területéről az idén májusban az Erasmus+ projekt keretén belül, 15 fős csoport utazhatott Olaszországba, ezen belül Rómába, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek a kézműipari képzések területéről.

Az utazók széles szakmai palettát képviseltek, hiszen volt köztünk fodrász, kozmetikus, manikűrös, ruhatervező, keramikus, festő, selyemfestő, ékszerkészítő, ruhakészítő, akik szakmájuk kiválóságai.

A tanulmányút előtt a résztvevők egy felkészítő előadást hallgattak meg, ahol megismerkedhettek a tanulási eredményekkel, a Magyar Képesítési Keretrendszerrel, de kitekintést nyertek a nemzetközi keretrendszerre is.

Az egy hetes munkaprogram során bővítették ismereteiket és feltérképezték Olaszország képzési, szakképzési, továbbképzési struktúráját, valamint eljutottak több, olyan vállalkozáshoz, akik hasonló tevékenységeket végeznek. Lehetőségük volt szakmai tudásanyagot szerezni, illetve kapcsolatokat építeni.

Már az első napon egy nagyon érdekes szervezetet látogattak meg, a Quasar Instituteot. Itt megismerték az olasz iskolarendszer felépítését, a szakmunkás szinttől az egyetemi képzésig. Az Quasar iskola sokszor működik együtt „külsős” kézművesekkel és kisiparosokkal, egymást segítve a kisebb sorozatgyártásoknál. Gyakran az iskolát bízzák meg a cégek egy-egy termék prototípusának elkészítésével. A résztvevők megismerkedhettek a 3D nyomtatás alapanyagaival és a folyamattal. Az iskola példaértékű eredményeket ért el a 3D technológiával a csomagolás terén is. A Quasar Institute jól mutatta be, hogyan épülnek egymásra a tudásszintek, alapszakmától az egyetemi végzettségig, és mindez egy intézményben belül.

A másik intézmény, ahol a képzés hatékony formáit ismerhették meg az az IED ROMA divatiskola volt.

A hallgatók sokoldalú képzésben vehetnek részt, tehetségük és elképzeléseik alapján. Az alapképzések után érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak további képzési irányt. Az egyedi, különleges és hagyományos kézi munkától a 3D technológiáig van lehetőségük a szakmák megtanulására.

A napi divatot a jelen feltételeivel, a hagyományok és az új technikák segítségével alkotják meg. Segíti őket, hogy a nagy divatcégek képviselői rendszeresen tartanak náluk órákat, a hallgatók pedig a cégeknél gyakorlatokat végeznek.

Kapcsolatot tartanak gyárakkal is, közös projekteken dolgoznak. Így megismerik az ipari gyártás technológiáját is. Az intézményen belül, van lehetőségük az egyedi darabok elkészítésére is. Képeznek ékszer designereket, fashion stylistokat, média és figurális designereket is.

E mellett tanfolyami képzés is folyik az intézményben, többféle témában, azon érdeklődők számára, akik nem hallgatói az iskolának.

Ez az intézmény bemutatta, hogyan épül fel az alapképzéstől a nemzetközi elismertségig a hallgatók képzése.

Ezen intézményeken kívül, több kisebb vállalkozást is meglátogattak és mivel a résztvevő vállalkozások több szakmát is képviseltek, így ezen programok is igen változatosak és érdekesek voltak.

Az egyik ilyen vállalkozás volt a Fashion Griffe Roidulac elnevezésű cég volt, ahol betekintést nyerhettek a résztvevők azon folyamatokba, hogy hogyan hívhatja be a tervezésbe, kivitelezésbe és a kisszériás darabok elkészítésébe a gépi erőt a készítő. Érdekesség volt, a megrajzolt minta többféle anyagon való megjelenítése, legyen az textil, kerámia vagy tapéta.

A programok között szerepelt keramikus, ékszerkésztő, parfümkészítő, szépészeti szalon, bőrműves, illetve a Bulgari márka kiállítótermének meglátogatása.

A hét utolsó napján a 15 fős delegáció találkozhatott Róma város Önkormányzatának kézmüvesekért felelős vezetőivel.  Bemutatkozások, beszélgetések, ismerkedések, a jövőbeli kapcsolatok lehetőségei kerültek előtérbe.