A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megrendezte a RAW: A HATÉKONY HULLADÉKGAZDÁLKODÁS TUDATOSÍTÁSA (2021-1-PL01-KA220-VET-000025342) című ERASMUS+ projektje multiplikátor eseményét Egerben a Megyeházán 2023. november 14. 13:00-17:00 között.

A rendezvény fő célja a RAW projekt eredményeinek szélesebb körben történő bemutatása a célcsoportok számára. Az rendezvény kiemelt része volt a projekt eredményeinek terjesztése, a jógyakorlatok bemutatása, a körkörös gazdaságot tudatosító applikáció és a digitális gyorstanfolyam bemutatása állt.

Az esemény középpontjában az Útmutató a körkörös gazdaság stratégiáihoz üzleti környezetben című e-tanfolyamról szóló legfontosabb információk megosztása állt, valamint a szakemberek, vállalkozások tájékoztatása arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság megközelítésével működni az ágazatukban.

A résztvevők fogadását követően a HKIK Főtitkára köszöntötte bemutatójával a résztvevőket, majd az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Tanszékvezető egyetemi docense beszélt A hatékony hulladékgazdálkodás tudatosítása című előadásában a projektben kialakított eredményekről és azok hasznosságáról, felhasználási lehetőségeiről.

A rendezvény résztvevői szakképzési intézmények és vállalati gyakorlati képzőhelyek, kis- és középvállalatok vezetői, kamarai munkatársak üdvözölték a kezdeményezést és örömmel fogadták a tananyagot és az elkészült applikációt.

A rendezvényen teszteltük a projekt eredményeit, és megvitattuk az alkalmazás gyakorlati hasznát a vállalkozók számára, felfedezve együtt, hogy a fenntartható gyakorlatokon alapuló modern üzleti szemlélet hogyan járulhat hozzá a zöldebb és hatékonyabb megoldásokhoz, működésekhez.

Szeretnénk köszönetet mondani minden résztvevőnek a részvételért és a körforgásos gazdaság eszméjének előmozdításához való értékes hozzájárulásáért.

A projektet az Európai Bizottság támogatta.

A közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

FELHASZNÁLÁS OPTIMALIZÁLÁS: HOGYAN HOSSZABBÍTHATJUK MEG A TERMÉKEK ÉLETTARTAMÁT?

A termék életciklusa egy összetett folyamat, amely lefedi a termék minden szakaszát a tervezéstől az ártalmatlanításig. A termék maximális felhasználása ebben a ciklusban nagyban hozzájárul mind a természeti erőforrások védelméhez, mind a környezeti pazarlás csökkentéséhez. Ennek a folyamatnak az egyik elemeként a körkörös gazdaság célja a termékek és anyagok leghatékonyabb hasznosítása. Ebben az összefüggésben a hasznosítás optimalizálása a körkörös gazdaság modelljének egyik kulcselemévé válik.

A termék élettartama meghosszabbításának célja számos tényezőt foglal magában, a termék tervezésétől az anyagválasztásig, esztétikai értékeinek megőrzésétől a funkcionalitásig. Ma, a mélyülő ökológiai válság időszakában a fenntarthatósági politikák elfogadása a szociális, ipari és közterületeken még kritikusabbá teszi a felhasználás optimalizálását.

Miért szükséges a használat optimalizálása?

A használatoptimalizálás célja annak biztosítása, hogy a termékeket maximális hatékonysággal használják életciklusuk során. Napjainkban a fenntarthatóság és a környezetbarát termékek fontossága a fogyasztók és a gyártók számára egyaránt prioritássá vált. A hosszú ideig használható termékek megkímélik a fogyasztókat az új termékek beszerzésének költségétől. Ez komoly gazdasági előnyöket jelent magánszemélyek és szervezetek számára.

A termékek hosszú élettartama biztosítja a gyártásukra, szállításukra, karbantartásukra és ártalmatlanításukra fordított energia és erőforrások hatékonyabb felhasználását. Ez kevesebb termékhulladékot, kevesebb hulladéklerakót és kisebb környezetszennyezést eredményez. A felhasználás optimalizálása innovatív tervezések felé tereli az ipart, hogy a termékeket tartósabbá, javíthatóbbá és modulárisabbá tegyék.

Ennek eredményeként a használat optimalizálása nemcsak gazdasági és környezeti előnyökkel, hanem társadalmi előnyökkel is jár. Ha fenntartható jövőt akarunk építeni, akkor a termékek teljes életciklusa alatti felhasználásának optimalizálására kell összpontosítanunk. Ez a megközelítés azt a célunkat szolgálja, hogy élhetőbb világot hagyjunk a jövő generációi számára.

HASZNÁLATRA KÉSZEN A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁGOT TUDATOSÍTÓ APPLIKÁCIÓ

A „Körforgásos gazdaság tudatossága” applikáció, amely a RAW projekt 2. eredménye, már elérhető és letölthető a Google Play Store-ból és az Apple App Store-ból. (Circular Economy Awareness App)

Az alkalmazás három fő részből áll:

Gyorstanulási tabellák: Ebben a részben megtalálhatja azokat a fogalmakat, amelyeken a RAW alapul, és az üzeneteket, amelyeket közvetíteni szeretne. Hét főcím alatt mutatjuk be a körforgásos gazdasággal kapcsolatos alapvető információkat, stratégiákat és tanulási eredményeket. Egy rövid kvíz biztosítja a felhasználó témával kapcsolatos tájékozottságának mérését.

Stratégiakészítő: Ezzel az eszközzel a felhasználó személyre szabott hulladékgazdálkodási stratégiákat hozhat létre. A Stratégiakészítő segítségével arra ösztönözzük a felhasználót, hogy aktívan vegyen részt a RAW projektben.

Lábnyommérő eszköz: Ez az eszköz informatív és szórakoztató élményt is kínál azáltal, hogy felfedi a felhasználó cselekvéseinek konkrét eredményeit a környezeti hatások tekintetében.

A RAW projekttel olyan innovatív eszközöket szeretnénk kínálni, amelyek pozitívan járulnak hozzá a környezetvédelemhez és növelik az üzleti világ tudatosságát. Az alábbi linkre kattintva kipróbálhatja ezt az alkalmazást Android vagy iOS eszközén:

https://raw.erasmus.site/project-results/

Látogasd meg weboldalunkat: https://raw.erasmus.site

Kövess minket a Facebookon!

Csatlakozz hozzánk a LinkedIn-en!

Szerencsi Petra

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: gazdaságfejlesztési főmunkatárs

Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.

Telefonszám: +36 36 429 612 -111-es mellék // +36 70 457 1827

E-mail cím: petra.szerencsi@hkik.hu