RAW: A hatékony hulladékgazdálkodás tudatosítása

Együttműködési partnerségek a szakképzésben

Projektszám: 2021-1-PL01-KA220-VET000025342

Projekt időtartama: 01.01.2022 – 01.01.2024

A projektről

A RAW egy Erasmus+ projekt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a hatékony hulladékgazdálkodásra a kereskedelmi alkalmazottak, a regionális fejlesztési ügynökségek, a helyi hatóságok és a vállalkozásfejlesztési központok körében, de a szakoktatók, oktatók és mentorok körében is.

A RAW projekt a környezet és az erőforrások túlterhelésének és kiaknázásának jelenlegi kontextusára adott válaszként a körkörös gazdaságot fenntartható alternatívaként mutatja be. Ez a modell a természeti környezet tiszteletben tartása mellett a társadalmi-gazdasági fejlődést és növekedést célozza meg olyan gyakorlatokkal, amelyek az erőforrások ésszerű felhasználására irányulnak, miközben korlátozzák a környezetre gyakorolt negatív hatásokat és a lehető legkisebbre csökkentik a hulladékot. Ehhez a RAW a folyamatos szakmai fejlődést szolgáló megoldások bevezetésén fog dolgozni, a hulladékgazdálkodás és az erőforrások intelligens felhasználásának koncepcióira összpontosítva.

A RAW olyan eszközöket fejleszt ki, amelyek célja a hatékony hulladékgazdálkodás vonzerejének növelése a körforgásos gazdaság stratégiájának részeként. Az anyagok és erőforrások tudatos használatára vonatkozó ismeretek bővítése különböző digitális innovatív eszközökkel. A projekt céljának elérése érdekében minden projektpartner két évig két fő eredmény kidolgozásán dolgozik:

 1. Útmutató a körkörös gazdaság stratégiáiról az üzleti környezetben, amely módszertani útmutatót és gyorstanfolyamot tartalmaz majd esettanulmányokon keresztül beszámol olyan szakemberekről, akik már demonstrálják a fenntartható megközelítést üzleti tevékenységükben.
 2. A körforgásos gazdaságra vonatkozó figyelemfelkeltő alkalmazás, amely tanulási metódusokat, kérdőíveket, stratégiafejlesztést és egy játékos lábnyomkövető eszközt tartalmaz, amely megmutatja, milyen környezeti terhelése van az egyénnek.

A RAW projekten dolgozó konzorciumot három kereskedelmi kamara, három vállalkozás és egy egyesület alkotja, hat ország képviselői segítik elő a nézőpontcserét: Lengyelország, Bulgária, Magyarország; Spanyolország, Portugália és Törökország.

A projekt weboldala: https://raw.erasmus.site

A projekt Facebook oldala: https://www.facebook.com/raw.erasmus.site

 

Partnerek

Chamber of Commerce and Industry in Katowice (Lengyelország) – koordinátor

Mindshift Talent Advisory (Portugália)

Gabrovo Chamber of Commerce and Industry (Bulgária)

Heves County Chamber of Commerce and Industry (Magyarország)

EuroVértice Consultores (Spanyolország)

Association of Academicians Union (Törökország)

RAW: Raising Awareness on effective Waste management

Assistance program: ERASMUS+
Project number: 2021-1-PL01-KA220-VET000028039

Project description:

The aim of the RAW project is to raise awareness on effective waste management among employees of chambers of commerce, regional development agencies, local authorities and centres for entrepreneurship development, but also VET teachers, trainers and mentors.

RAW fosters symbiosis and cooperation between municipalities and entrepreneurs disrupting stereotypical behaviours on handling waste.

The following topics are the key focus of the RAW project:

 1. Recycling from consumption
 2. Recycling from manufacturing
 3. Refurbishing/remanufacture (up-cycling)
 4. Reuse/ redistribution
 5. Usage optimization/maintenance
 6. Sustainable design
 7. Use waste as a resource

RAW will deliver two main results:

 1. Guide on circular economy strategies in business environment
 2. Circular economy awareness app

The methodological guide will take the form of case studies by professionals already demonstrating a sustainable approach in their business activities and straightforward methodology tackling efficient waste management, it will be the fundamental material for the implementation of the digital crash course. The app will be composed of three main parts: learning pills, strategy maker and carbon footprint tracker.

Project website: https://raw.erasmus.site

Project Facebook page: https://www.facebook.com/raw.erasmus.site

Partners

Chamber of Commerce and Industry in Katowice (Poland) – Coordinator

Mindshift Talent Advisory (Portugal)

Gabrovo Chamber of Commerce and Industry (Bulgaria)

Heves County Chamber of Commerce and Industry (Hungary)

EuroVértice Consultores (Spain)

Association of Academicians Union (Turkey)

Danmar Computers (Poland)

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Implementation period: 01.01.2022 – 01.01.2024

The aim of the RAW project is to raise awareness on effective waste management among employees of chambers of commerce, regional development agencies, local authorities and centres for entrepreneurship development, but also VET teachers, trainers and mentors.

RAW fosters symbiosis and cooperation between municipalities and entrepreneurs disrupting stereotypical behaviours on handling waste.

Project website: https://raw.erasmus.site