A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett pénteki megbeszélésen részt vett dr. Szabó Tünde Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos asszony, aki már köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kamarai partnerségre stratégiai léptékkel tekintenek, és a magyar vállalkozások fejlődését, profitálását várják a kamarák által becsatornázott javaslatoktól, melyek keresztülvitelében a minisztérium és ő személy szerint is elkötelezett.

A programnak Egerben a HKIK adott otthont, így házigazdaként bemutatásra került Heves Vármegye területfejlesztési stratégiája, melyet dr. Juhász Attila Simon a vármegyei közgyűlés elnöke prezentált a szakmai grémiumnak.

A vármegyei kamarák mindegyike rövid helyzetelemzést, problémafelvetést tartott, melyből azonnal összeállíthatóak voltak azok a témakörök, amik zóna léptékben is értelmezhető, megoldáskeresés felé mozdítható feladatokká válhatnak. A következő témakörök mentén priorizálták a beavatkozások szükségességét:

 • Zóna szintű közös erőforrás, és erőforrásszükségleti térkép kialakítása
  A jelenlegi is itt működő vállalkozások, a már látható új beruházások és a még tervezett fejlesztések jelentős energiaigényt, illetve egyéb erőforrást (pl. víz) igényelnek. Ezen igények kielégítésére a tudatos kapacitástervezés elengedhetetlen. Helyzeti előnyt jelenthet, hogy a tervezett gázmotoros erőműfejlesztésből 3, ebben a zónában fog megvalósulni. Hangsúlyos elemként jelölték meg az energiaközösségek működésének elősegítését, jogszabályi feltételeinek megteremtését, mely segítheti a vállalkozások fentartható, biztonságos, megfizethető energiaellátását.
 • Zóna szintű munkaerő-piaci térkép kialakítása, ami figyelembe veszi a vármegyehatárokon átívelő munkaerőmigrációt (küldő és fogadóterületek beazonosítása), illetve a még elérhető, tervezhető szabadkapacitást. Ennek fényében képzési szerkezetekre tesz javaslatot szakképzés és felsőoktatás tekintetében egyaránt.
 • Hazai tulajdonú vállalkozások (döntően KKV-k) fejlesztési programja, melyben több szempont is beazonosítható. Cél, hogy a térségbe érkező beruházások hatásából, beszállítói, partneri igényeiből minél többet kapacitáljanak a helyi vállalkozások. Fontos elem lehet a meglévő barnamezős területek feltérképezése és fejlesztési programokba integrálása akár új funkciók megtalálásával. Új gazdasági ágazatok odatelepítésével, vagy napenergiatermelés helyszíneként használval. Egyetértettek abban, hogy más kormányzati intézmények bevonásával is koordinációs feladatokat kell felvállalni a térségre vonatkozó, nemzetgazdasági léptékű beruházási döntések optimalizálása érdekében. (Kapcsolatfelvétel a KÜM, HIPA, EM szervezeteivel)
 • Komplex közlekedésfejlesztési javaslatterv kidolgozás, átgondolása szükséges a közúti-, kötöttpályás, kerékpáros stb. hálózatok zóna szintű fejlesztésének elősegítése érdekében.
  A partnerség egyetértett abban, hogy ezekben a kérdésekben az első lépés, egy zóna színtű helyzetfeltáró, elemző tanulmány elkészítése szükséges, mely projektebe megvalósítóként Magyarország „Big4” elemzői közül kell szakmai támogatást mozgósítani.

Résztvevők:

Dr. Szabó Tünde – Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos

 • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
 • Hajdú-Bihar Megyei Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
 • Heves Megyei Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
 • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
 • Nógrád Megyei Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Megyei Kereskedelmi és Iparkamara