A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVI. alkalommal szervezi az országos szakmai versenyeket, melyek döntői 2023. április 24-25. között kerülnek megrendezésre Budapesten, a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központ (1011 Budapest, Albertirsai út 10.) F és G pavilonjaiban. A látogatói nyitva-tartás során (2023. április 24. 11:00 – 16:00 és 2023. április 25. 08:00 – 16:00) a fesztiválra a belépés díjtalan.

Az esemény tavalyi évhez hasonlóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, 21 agrár szakma bemutatójával együtt valósul meg, melyek a Hungexpo Vásárközpont A pavilonjában tekinthetők meg.
A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőinek keretében 57 szakmában, közel 200 tanuló verseng a legjobbnak járó elismerésért, továbbá a látogatók megtekinthetik a EuroSkills nemzeti válogatóit és WorldSkills nemzetközi verseny szakmai bemutatóit is.
A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja a szakképzés és a szakmaválasztás népszerűsítése, támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutasson a felnövekő generáció számára, valamint elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását. A területi előválogatók alkalmával vármegyénkben az idén 274 tanuló adott számot tudásáról 13 iskolából és 29 szakképesítésben.
Az első forduló kizárólag írásbeli feladatokból áll, viszont a középdöntőben már gyakorlati ismereteikről is számot kell adniuk a fiataloknak. Heves vármegyéből 2023-ban 9 tanuló jutott tovább, amiért minden elismerésünk, hiszen az országosan sok száz induló közül kerülnek ki a legjobbak.

Az első fordulóból a szakmai versenyek válogatójába továbbjutott heves megyei versenyzők:

Dorkó Patrik asztalos szakmában, a Heves Megyei SZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója és az  Agria-Ajtó Kft. gyakorlati képzőhelye.

Győri Rajmund elektronikai technikus szakmában, a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium tanulója, gyakorlati képzőhelye az iskola tanműhely.

Homoki Balázs festő, mázoló, tapétázó szakmában, a Heves Megyei SZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, gyakorlati képzőhelye a Hész-Szakipari Kft.

Magdus Georgina fodrász szakmában, a Heves Megyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola tanulója, gyakolati képzőhelye Sinkó Tamásné Ev.

Pári Bálint hegesztő szakmában, a Heves Megyei SZC József Attila Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, gyakorlati képzőhelye Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft.

Lakatos Sándor ipari gépész szakmában, a Heves Megyei SZC József Attila Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, gyakorlati képzőhelye a  Hyginett Kft.

Bakó Brigitta kozmetikus technikus szakmában, a Heves Megyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola, gyakorlati képzőhelye Szilárdi Lászlóné Ev.

Pásztor Dániel András kőműves szakmában, a Heves Megyei SZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, gyakorlati képzőhelye a Variabau Kft.

Pabar Levente pincér-vendégtéri szakember szakember, a Heves Megyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola tanulója, gyakorlati képzőhelye az     1552 Étterem és Amulett Kávézó

Heves megyei döntős fiatalok: 
Lakatos Sándor – Ipari gépész
Dorkó Patrik – Asztalos
Pásztor Dániel András – Kőműves
Győri Rajmond – Elektronikai technikus

Rengeteg munkaóra áll a diákok mögött mire a döntőig eljutnak. Felkészülésüket minden esetben köszönhetik egyrészt az elméleti képzésért felelős pedagógusnak, másrészt a gyakorlati területen a duális képzőhelyeknek, vállalkozásoknak.
Ezúton is gratulálunk a megyénket képviselő fiataloknak és felkészítőiknek! Biztosíthatjuk Őket, hogy a döntőn szurkolni fogunk értük, minden heves vármegyei látogatóval felkeressük a szakmai szigeteket, ahol a hazai tanulókat buzdíthatjuk.
Foglalkoztató szigetek, interaktív játékok, a hazai könnyűzene neves előadói. Csak néhány azok közül a show-elemek közül, amelyek végigkísérik a Szakma Sztár Fesztivál két napját, hogy az ország minden részéből érkezett fiatalok számára minél maradandóbb élménnyé váljon az ország legkiválóbb szakmunkástanulóinak versenye. A HKIK az idén is több, mint 500 általános és középiskolás diák látogatását szervezi meg a Szakma Sztár Fesztiválra.

A döntő helyszíne: HUNGEXPO Zrt. 1101 Budapest, Albertirsai út 10.
A döntő időpontja: 2022. április 24-25.

Forrás: https://szakmasztar.hu