Tájékoztatjuk az exportőröket, hogy a külkereskedelmi okmányokkal kapcsolatos személyes ügyintézés és azok papíron történő kiadása mellett 2023. márciusától a területi kereskedelmi és iparkamarák a származási bizonyítványok (nem preferenciális származási bizonyítványok) kibocsátására elektronikus úton is lehetőséget biztosítanak.

Az elektronikus származási bizonyítvány kibocsátását az exportőrök a hitelesítő programon keresztül, elektronikus úton tudják kérelmezni a kamarától. A kérelmezők az elkészült elektronikus származási bizonyítványt (továbbiakban: eCO) szintén a hitelesítő programon keresztül, elektronikus úton kapják kézhez.

A hitelesítő program az alábbi oldalon vagy a képre kattintva érhető el: https://www.esscert.com/

A hitelesítő program használata regisztrációhoz kötött, amely az alábbi hivatkozáson keresztül lehetséges: https://www.esscert.com/how-to-ecertify/countries-and-chambers#hungary

A hitelesítő program használatához szükséges regisztráció folyamata:

  1. Az ügyfelek a https://www.esscert.com/how-to-ecertify/countries-and-chambers#hungary oldalon, a területi kamara kiválasztása után a regisztrációs adatlap kitöltésével kezdeményezhetik regisztrációjukat.
  2. A regisztráció jóváhagyásához szükséges, hogy az ügyfél a regisztrációt visszaigazoló emailben érkező Felelősségvállalási nyilatkozat dokumentumot kitöltse, cégszerűen aláírja és ennek eredeti példányát visszajuttassa a területi kamarához.
  3. A megfelelően kitöltött, aláírt felelősségvállalási nyilatkozat beérkezése esetén a területi kamara a regisztrációt jóváhagyja, ezt követően az ügyfélnek az www.esscert.com/retrieve oldalon nyílik lehetősége megigényelnie a belépéshez szükséges felhasználói nevet és jelszót.
  4. A felhasználói nevet, valamint jelszót a rendszer a support@esscert.com e-mailről küldi meg az ügyfélnek az igényléskor megadott e-mail címére.
  5. A belépés az email-ben kapott felhasználói névvel és jelszóval lehetséges.

Elektronikus hitelesítés feltételei

 

Az essCert programot az ügyfelek csak az https://www.esscert.com/ oldalon való regisztrációt követően, annak kamarai jóváhagyása után tudják használni. A jóváhagyáshoz elengedhetetlenül szükséges, hogy az ügyfél a regisztráció megkezdésekor kapott felelősségvállalási nyilatkozat eredeti példányát kitöltve, cégszerűen aláírva juttassa vissza a kamara részére.

Az ügyfél felelősségvállalási nyilatkozattal vállalja, hogy a hitelesítési kérelmekhez a programba feltöltött mellékletek másolatai hitelesek, valós adatokat tartalmaznak, valamint a származási bizonyítványban megadott adatok szintén megfelelnek a valóságnak.

Amennyiben a fenti nyilatkozat eredeti példánya nem érkezik vissza a kamarához, az ügyfél regisztrációjának jóváhagyására nem kerül sor!

A felelősségi nyilatkozat regisztráció jóváhagyásakor a kamara által feltöltésre kerül az ügyfél adatlapján. Amely ügyfélnél nem kerül sor az előbbi dokumentum feltöltésre, annak részére a kamara elektronikus származási bizonyítványt (továbbiakban: eCO), számlát nem hitelesít.

Kérjük, hogy az eCO igénylése előtt győződjön meg róla, hogy a belföldi vagy külföldi felhasználó az elektronikus származási bizonyítványt elfogadja!

 

A regisztrációval, valamint a program használatával kapcsolatos bővebb információt a felhasználói kézikönyv tartalmaz, amely IDE kattintva érhető el.

Az eCO szükség esetén, fehér lapra, színes formátumban nyomtatható ki. Az eCO formátuma megfelel a szokásos, papír alapú formanyomtatványnak, illetve az európai uniós kereskedelmi és iparkamarák által kiadott származási bizonyítvány formátumának.

A kiállított eCO tartalmazni fog egy QR-kódot, illetve egy ellenőrző kódot, amelyek segítségével a felhasználók ellenőrizhetik az eCO hitelességét, az erre szolgáló webfelületen: https://www.certificateoforigin.com/

A területi kamaráktól az eCO mellett továbbiakban is igényelhető és használható a papír alapú származási bizonyítvány is.