A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara január 30-án Egerben, február 1-én pedig Gyöngyösön gimnazisták tájékoztatását előtértbe helyező rendezvényt tartott, melyen a két helyszínen összesen 10 céggel, hat egyetemmel és a Szakképzési Centrummal ismerkedhettek meg a középiskolás diákok. Cél, hogy a fiatalok olyan felsőfokú képzéseket, vagy szakképzést válasszanak, melyre a megyei munkáltatóknak szükségük van.

A fórum legfőbb üzenete, hogy találkozzanak az iskolák, a cégek és a jövő munkavállalói, hogy együtt tudjuk fejleszteni a helyi gazdaságot, és küzdeni a munkaerőpiac kihívásai ellen. A rendezvény célja, hogy segítse a fiatalok pályaválasztását és jövőbeli életét. Az itt kiállító cégek azt az irányt képviselik, melyet érdemes választaniuk. A vállalatok szempontjából kiemeltek a gyakorlatorientált szakmák, ahol a diákok nem csak munkatapasztalatot, de ösztöndíjat is kapnak. A megjelent egyetemek olyan képzéseket kínálnak, ahol már van duális együttműködés vállalatokkal. A leendő egyetemistáknak lehetőségük van arra, hogy helyben tanuljanak, helyi vállalatnál teljesítsék terepgyakorlatukat, ami akár jövőbeli munkahelyük is lehet. A Szakképzési Centrum bemutatta azt a széles palettát, melyek közül a Vármegyénkben fiatalok válogathatnak.

Kiállító vállalkozások:
Apollo Tyres (Hungary) Kft.
Emerson Automation FCP Kft.
MVM Csoport
MVM Mátra Energia Zrt.
Robert Bosch Automotive Steering Kft.
Robert Bosch Elektronika Kft.
Sanatmetal Kft.
SBS Kft
Tubex Mátra Kft.
ZF Hungária Kft

Kiállító egyetemek:
Budapesti Gazdasági Egyetem
Debreceni Egyetem
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campus
Miskolci Egyetem
Neumann János Egyetem

valamint a
Heves Vármegyei Szakképzési Centrum

A fórumon több száz középiskolás diák vett részt, tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamból. A diákok nagyon hasznosnak találták a fórumot, hiszen személyesen tehették fel kérdéseiket a cégeknek és az egyetemeknek egyaránt. Sokan még bizonytalanok jövőbeli pályájukat illetően.

A kiállító cégek képviselői elmondták, a fiatalok nagyon érdeklődőek és nyitottak voltak a felkínált képzések iránt. A duális együttműködés mellett többen érdeklődtek a jelenlegi nyitott pozíciókról is.

Az egyetemek beszámolója alapján a jelenlévők többsége a műszaki képzések iránt érdeklődött, illetve arról, mennyire nehéz az egyetemekre bekerülni. Elmondható, hogy az egyetemek érdeke is, hogy minél több diák végezze el sikeresen a képzéseket, ezért több felzárkóztató és előkészítő programot is indítottak.

Miért jó ez a képzés a vállalatoknak
Céljuk, hogy még a diplomaszerzést megelőzően saját igényeiknek megfelelően formálják a jövőbeli munkavállalóikat. A duális képzésnek köszönhetően szakmai képzéseket tarthatnak hallgatóiknak, megismerkednek a fiatalok a vállalati kultúrával, feladatokkal, munkakörökkel, így amikor frissdiplomásként felveszik őket, nem lesz szükség a drága továbbképzésekre és nem veszítenek heteket a beilleszkedéssel. A duális képzéssel a felsőoktatási intézmények piacképesebb tudást tudnak biztosítani, így növelve diplomások sikeres pályára állítását. Ezen kívül a főiskola, egyetem vezetése is folyamatosan kapcsolatban áll a duális partnervállalatokkal, ahonnan visszajelzéseket kapnak az intézmény által oktatott tananyagról, és javaslatokat tesznek az átadott ismeretanyag fejlesztésére. Az együttműködés a duális képzésben elmélyíti a cégek és az intézmények közötti kapcsolatokat, amely gyümölcsöző lehet a kutatás-fejlesztés és innováció terén is.
Amennyiben szeretne bekapcsolódni a duális képzésbe további információkért látogasson el a www.dualisdiploma.hu vagy a www.felvi.hu oldalra.

Kun Krisztina

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: Pályaorientációs tanácsadó

Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.

Telefonszám: +36 36 429 612 -118-as mellék // +36 30 328 3529

E-mail cím: krisztina.kun@hkik.hu