Öltözködés határok nélkül

Rövid név: TRENDITION

A projekt azonosító száma: FMP-E/1901/4.1/023

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Támogatási program: Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program

 

Vezető partner: Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Szlovákiai partner: Ignis plus, n.o.

A pályázat teljes költségvetése: 46 761,88 EUR

Európai Regionális Fejlesztési Alap hozzájárulása 39 747,60 EUR

Megvalósítási időszak: 2020.09.01 – 2021.08.31

 

A projekt megvalósításának célja egy olyan tervezőket, alkotókat összefogó közösség kialakítása, akik a népművészeti hagyományok őrzésével, a nemzeti viseletek továbbvitelével, a mai kor elvárásainak megfelelő és hordható ruhák, cipők, kiegészítők készítésével foglalkoznak magyar és szlovák oldalon egyaránt.

A projekt során egy közös online szakmai program keretében a bevont művészek és alkotók megismerhetik egymást, egymás munkáit, kínálatát, technikáit, tapasztalatait.

A projekt keretén belül létrehozunk egy színpadi produkciót, mely alkalmas a mozgalom szellemiségét kifejezve, annak további népszerűsítéséhez, szlovák és magyar rendezvényeken a megújuló magyar és szlovák öltözködéskultúra igényes módon történő bemutatására. Elkészül egy nagyfilm, amely nagy nyilvánosság előtt is bemutatásra kerül.

A színpadi produkciót olyan rendezvényre visszük el a szlovák oldalon, ahol az alkotók egy kiállítás keretén belül is bemutathatják termékeiket.

Egerben egy állandó és Kassa megyében egy ideiglenes kiállítói térben kerülne bemutatásra a projektben résztvevő alkotók terméke, hogy minél szélesebb rétegben elindítsunk egyfajta tudatformálást, melynek lényege, hogy a hagyományok nemzetiségtől függetlenül akár a mindennapi öltözködésünk részévé válhatnak.

A projekt keretében készül el a mozgalom szellemiségét tükröző prospektus, melyből megismerhetik az alkotókat.

 

TRENDITION – Öltözködés határok nélkül

A projekt azonosító száma: FMP-E/1901/4.1/023
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával
valósul meg.
Támogatási program: Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program
(A honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját)

A honlap teljes anyaga a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tulajdona. Minden jog fenntartva.

www.skhu.eu

www.viacarpatia-spf.eu

 

ALKOTÓK
AMMYLA – Kamila Gemerska
ATTILACIPŐ – Kovács Attila
CYNTHIA DESIGN – Krajnyák-Iski Lívia
CSODAKALAP – Szaniszló Judit
KOKAFASHION – Kis Kósa Annamária
LÁNCZI KRISZTI Sujtás Ékszerek – Lánczi Krisztina
MOGART – Molnár Gabriella
ÖRÖKKÉK/EVERBLUE – Széki Gabriella, Farkas-Széki Judit
ÖRÖKSÉG Alkotóműhely – Katrics Krisztina
PANKOTAI LEATHER – Pankotai Csaba
TERRA HUNGÁRIA – Katrics Petra, Bálint Csaba
VIOLINDA – Viola Melinda

 

WEBOLDAL: https://trenditional.eu/

TRENDITION – Öltözködés határok nélkül 2021

 

Az emberi tudat egyik leglenyűgözőbb tulajdonsága az alkalmazkodáson túl a fejlődési képessége. Figyel, elemez és a legrosszabb helyzetekben is képes a legjobb dolgokat eltanulni, a saját javára fordítani. A kellős közepén ennek a pandémiának, mi is ezt tettük a saját mikrokörnyezetünkben. A covid nem ismert határokat, nem tett különbséget nemzetek, kultúrák, nemek között, bezárt minket, miközben kinyílt az online világ erre válaszul. Hát tettük ezt mi is ebben a közösségi programban, eltanulva a rossztól azt, ami jósággá fordítható, átírva a körülményeket, kinyitottuk a határokat a művészettel, szabadon hagyva a kultúrát szárnyalni, a hagyományokat újra élni a mai kor elvárásának megfelelően és ha nem lehetett fesztiválozni, hát online térben teremtettük meg a legtöbbet, ami megmutatható ezen az úton és maradandóan elérhető bárki számára.

6 szlovák és 6 magyar alkotó közösen insprálódva készítette el a kollekcióját, alapul véve az ősi mesterségeket, ornamentikát. Volt, aki az építészetből merített ihletet és volt olyan, aki újrahasznosított alapanyagokból varázsolt gyönyörű alkotást. Tették ezt őszintén, egymást tiszteletben tartva, figyelve, dicsérve. A művészet az igazi spiritualitás. A tér és az idő kapuját kinyitva teremt. Hiszem, hogy a világunk újra indulása a művészet sodrásán fog megvalósulni. Köszönjük a támogatást a Via Carpatia EGTC-nek, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának és az Ignis plus, n.o.-nak.

Katrics Krisztina HKIK alelnök

A projekt ötletgazdája és kreatív felelőse