A tegnapi nap ismét nagy mérföldkő volt az AXIS Bentonit Kft. életében. Az új, zöldmezős beruházás során egy 1200 négyzetméteres gyógy- és natúrkozmetikai termékeket előállító gyártócsarnokot építettek fel egyetlen esztendő alatt, s ezzel 30 új munkahelyeket is teremtettek.

A cég vezetője Szántó László, az ünnepélyes átadón részletesen bemutatta vállalkozásukat és az új üzem működését.

Cégük, családi vállalkozásként 2006 óta foglalkozik bentonit feldolgozással, fejlődésünk azóta folyamatos. Fő profiljuk egy ritka agyagásvány, a bentonit bányászata és feldolgozása. Saját bányával rendelkeznek, jelentős mennyiségű ásványkinccsel. Alaptermékeik a kisállatalom, gyakorlatilag Magyarország minden jelentősebb üzlethálózatában jelen vannak, piacaik stabilak. 

2006-óta a cég folyamatosan bővült, de az elmúlt három évben történt meg egy jelentős minőségi ugrás termékeink választékában. Már korábban ismerték alapanyagunk gyógyhatását, de ennek engedélyeztetési eljárása viszont csak 2019. júliusában fejeződött be. Magyarország eddigi 5 gyógyiszapja után hatodikként megkapták a gyógyiszap minősítést. Ennek felhasználásával olyan natúrkozmetikai és gyógyhatású állatápoló szereket fejlesztettek ki, melyek világpiaci szinten egyedülállónak tekinthetők. 
Cégen belüli kutatásaikat tovább folytatva kiderült, hogy az agyagásvány feldolgozásában is érdemes alkalmazni a high-tech eljárásokat, lényegesen javítva ezzel meglevő alapanyagunk hasznosítás szempontjából releváns tulajdonságait. 

A térségben példaértékű, hogy a munkahelyek megtartásán túl, új álláshelyeket is teremtettek. A 2006-ban 5 fővel indult a cég, 2020 évi bázislétszámunk 37 volt, 2021-ben pedig már 67 főre bővült az alkalmazottak létszáma. 

Az elmúlt években sikeres pályázatokból sikeres projektek születtek, ezek eredményeként ma már a termelés két telephelyen folyik.

A kisállatalom és egyéb bentonit termékek vonatkozásában az Erdőkövesden található bentonitfeldolgozó üzem tevékenysége kulcsfontosságú. Törekvésük, hogy a gyártási kapacitást legalább 75-80 %-al emeljük, technológiai korszerűsítésekkel pedig a termelés hatékonyságát, energia ellátási biztonságát növeljék. 

A másik létesítményük a tegnap átadott Pétervásárai Fióktelepük épített gyógy- és natúrkozmetikai termékeket előállító üzem, amely 10-szeres krémgyártó kapacitás növekedést jelent a cég életében (kb. 300-500 tonna/év). Innovatív tevékenységünk legújabb eredményét, a fizikailag kezelt, dúsított montmorillonit tartalmú, új fejlesztésű termékeik gyártását további gépek beszerzésével, az infrastruktúra megfelelő bővítésével, kialakításával tudjuk elérni a VNT pályázat keretében. A hagyományos krém jellegű termékeik hozzáadott értéke jelenleg kb. 100-szoros, a megnövelt hatékonyságú, belsőleges használatra is alkalmas (étrendkiegészítő) újabb termékeik hozzáadott értéke átlagosan több mint 500-szor magasabb lesz, mint maga az alapanyag önköltségi ára. A Semmelweis Egyetem is nagy lehetőségeket lát a fejlesztésekben.  A gyártócsarnoknak energiaellátását napelemrendszer biztosítja.

Gratulálunk Szántó Lászlónak és családjának, a példaértékű értékteremtő és folyamatos innovációs tevékenységéhez!