A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Erasmus Mobilitási programja keretében, vendéglátós vállalkozásai Cesenatico-ba látogattak, hogy megfigyeljék az olasz szakképzési rendszer működését. A tanulmányúton 18 vállalkozás képviselte a Heves vármegyei vendéglátást – idegenforgalmat.

Cesenatico Emilia-Romagna tartomány egyik legfontosabb halászati központja, amely különösen kagylókultúrájáról híres. A város közel 7 km hosszú homokos tengerparttal, kiépült turisztikai központokkal, bárokkal, éttermekkel és hatalmas 3 csillagos szállodákkal várja a turistákat. Sajnos április végi tanulmányutunk idején az enyhe időjárás miatt még nem indult el a turisztikai szezon, így ezek az épületek többségében zárt ajtókkal és lehúzott rolókkal csúfítják a tengerpartra tévedt látogatókat.

A szálláshelyünkként szolgáló Hotel Imperiale szálloda igazgatója közel 50 éve vezeti a család tulajdonban lévő szállodát. Elmondta, hogy a tengerparton is nagy problémát jelent, hogy szezonon kívül fenntartsák a vállalkozást, megtartsák a munkatársaikat. Szorosan együttműködnek a helyi önkormányzattal, vendéglátó érdekvédelmi szervezetekkel, szállodaszövetséggel és a helyi kamarával. A különböző szervezetek képviselői elmondták, hogy egész évben igyekeznek kulturális és sport programokkal vonzóvá tenni a várost az idegenforgalomi szezonon kívül is: Cesenatico a Tour de France egyik állomása, Spartan Race versenyeket is rendeznek, valamint számos gasztrofesztivált. Ott jártunkkor indult a “Azzurro come il Pesce” – halfesztivál. Kifejtették, hogy a városba főleg olaszok kirándulnak. A település lakóinak a száma kb 25 000 fő, de a nyáron eléri a 90 000-et a nyaralóknak köszönhetően. A szállodában gyakran fordulnak meg vendéglátó tanulók, a Leonardo da Vinci programnak köszönhetően külföldi diákokat is fogadnak.

A tanulmányút részeként ellátogattunk Club del Sole Riminibe. Ez a turisztikai paradicsom egyike a 20 „faluból” álló hálózatnak, melyek mindegyike a fenntarthatóság, a terméseztközeliség szellemében épült újrahasznosítható alapanyagokból. Habár tengerparti szálláshely, mégis számtalan családi programot, sporttevékenységet és közösségi kikapcsolódást kínál egész évben az ide látogató családoknak. Különlegességük, hogy kutyabarát bungalókat, animátorokat, külön kutyamedencét és üdvözlő csomagot is ajándékoznak a négylábú családtaggal érkező vendégeknek.
A hálózat legtöbb üdülőhelye rendelkezik a Legambiente környezetvédő egyesület fenntartható turizmus minősítésével. A különböző helyszínek között a dolgozók golfkocsival, elektromos rollerrel vagy kerékpárral közlekednek. Az éttermekben ökológiai és helyi alapanyagokkal főznek. A szálláshelyeket környezetbarát tisztítószerekkel takarítják, ökobútorok, energiatakarékos izzók, szelektív hulladékgyűjtés és komposztáló konténerek jellemzik.

A kellemetlen időjárás és az előző évi árvíz miatt sajnos nem sokat láttunk Ravennában Cercia sólepárlójából, melyért kárpótolt a városban található múzeum. Megtudtuk, hogy több évszázados múltra tekint vissza a sókészítés a környéken, melynek egyik különlegessége, hogy édes sót készítenek, mely adja az olasz sonkánk jellegzetes édeskés ízét. Az innen származó sót még a Pápa is rendszeresen vásárolja.

Tanulmányutunk során a régió szakképzési rendszerével a Cesenaticoi Szállodai Szakképző Iskolában ismerkedtünk meg. Az iskola igazgatónője fogadta a kamarai küldöttséget, aki elmondta, hogy az iskola az EU finanszírozásának köszönhetően működik, 3 éves szakképzést biztosít a diákoknak, melyben elméleti és gyakorlati oktatást is kapnak. Az épülethez egy 200 fős kollégium és tengerre néző tanétterem is kapcsolódik. A diákok az iskolában, műhelyfoglalkozások során és vállalatoknál is elsajátítják a szakma rejtelmeit. Az iskolában konyhai és vendégtéri, báros szakmákat is tanulhatnak.

Kipróbálhattuk a snackkészítést, koktélkeverést, illetve a szakácsok helyi ételeket és desszertet mutattak be a vállalkozások részére, melyet azután közösen elfogyasztottunk.

Az olasz borászati kultúrával a Borgo Conde – Wine Resortban ismerkedhettünk. A festői környezetben lévő borászat hagyományos és modern technológiával is készíti borait, melyeket nem csak megtekintettek, de meg is kóstolhattak a résztvevők.

Gasztronómia tanulmányutunk végén Cesenába utaztunk, ahol egy főzőstúdióban, az ICOOK-ban volt lehetőségünk elkészíteni három féle Piadinát. Ez egy lepénytészta, melyet gyúrás után serpenyőben sütnek ki. Lehet fogyasztani krémes feltétekkel, meg is lehet tölteni paradicsomos-sajtos-fűszerese keverékkel, vagy édesen is elkészíthető falatkaként mogyorókrém, vagy lekvár segítségével.

A tankonyha rendkívül modern és felszerelt. Vezetője elmondta, hogy rendszeresen tartanak itt főzőtanfolyamokat, felnőttoktatást, sőt még tv műsorokat is forgatnak.