Heves Vármegye Zöldgazdaságáért díjakat adományozott a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara január 17-én tartott gyöngyöshalászi konferenciáján, melyeket Deli Daniella klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár és File Sándor a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, a Szénrégió Bizottság elnöke adott át.

Már hár éve zajlik és 2029-ig tart a LIFE-IP North-HU-Trans projekt, melyben a HKIK együtt dolgozik az Energiaügyi Minisztériummal, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel és még további 19 konzorciumi taggal. A program keretében zajlik a mátrai erőmű és régiójának fenntartható igazságos átmenetére irányuló zöld jövőkép kialakítása.

A változó gazdasági körülményekhez és környezeti hatásokhoz igazodva, a gazdaság és a társadalom figyelmét szükséges új kihívások, jövőt meghatározó folyamatok felé irányítani. A globális klímaváltozás okozta negatív hatások csökkentése érdekében elkerülhetetlen, hogy a termelési-működési folyamatokban, úgy, mint az előállított termékekben, szolgáltatásokban egyaránt törekedni szükséges a karbonlábnyom csökkentésére, a zéró kibocsátás elérésére. Ezen elv mentén fontos, hogy a kamara, mint a helyi gazdasági ökoszisztéma fejlesztésének fontos tényezője elismerje azokat a projekteket, melyek évről-évre utat mutatnak a helyi gazdaság szereplői számára ezen célok elérésében. Ezen elvek mentén alapította a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a LIFE-IP North Hu-Trans projekt keretében a Heves Vármegye Zöldgazdaságáért díjat.

Heves Vármegye Zöldgazdaságáért díjban részesült az Eco Dynamic Kft. A díjat átvette László Márk ügyvezető

Az Eco Dynamic Kft. kenőanyagok kereskedelmével, és kenéstechnikai szolgáltatásokkal foglalkozik.
Fluid Management programjuk az optimalizált technológiai folyamatok alkalmazásával támogatja a felhasználók műszaki, gazdasági és környezetvédelmi célkitűzéseinek elérését.
A bármely gazdasági ágazatban használatos technológiai folyadékokra illeszthető tisztaságnővelő technológiájukkal csökken a veszélyes hulladékok képződése, ezáltal környezetkímélőbb az üzemeltetés. Monitoring rendszerükkel – szenzor adatok folyamatos kiértékelésével – a karbantartás- és a kenőanyagköltségek optimalizálhatók.
Innovatív technológiájuknak köszönhetően a Heves vármegyei vállalkozások jelentősen csökkenthetik a kenőanyagköltségeiket, a karbantartási költségeket, s nem utolsósorban a keletkezett veszélyes hulladékok mennyiségét, s a termelésük környezetre gyakorolt hatását.

Heves Vármegye Zöldgazdaságáért díjban részesült a Mátra-Diagnosztika Anyagvizsgáló Kft. A díjat átvette Szabó Tivadar ügyvezető

A Mátra-Diagnosztika Anyagvizsgáló Kft. roncsolásos- és roncsolásmentes anyagvizsgálatok végzésével foglalkozik.
Az anyagvizsgálat során olyan adatokat szolgáltatnak a gyártók és a felhasználók részére, amelyek lehetővé teszik annak eldöntését, hogy az adott anyag megfelel-e a meghatározott feladatra. Az anyagvizsgálat alkalmazási területei többek között a hegesztéstechnológiai eljárás vizsgálatok, valamint az energiatermelés – ide tartoznak a bányagépek; az erőművek csővezetékei; a szállító szalagok dobtengelyei; a turbinák; valamint az acélszerkezetek vizsgálata, állapotfelmérése.
E vizsgálatoknak köszönhetően az energiatermelés folyamata kisebb környezetterheléssel jár, mivel csak azon alkatrészek-berendezések kerülnek lecserélésre, melyek nem látják el üzembiztosan a funkciójukat. A környezetterhelés csökkenése mellett költséghatékonyabbá és versenyképesebbé válik az energiatermelés folyamata, valamint a karbantartási munkálatok is.

Heves Vármegye Zöldgazdaságáért díjban részesült Kaplonyi Benjámin egyéni vállalkozó a Cirkele Bolt- Piac -Kávézó üzlet tulajdonosa. A díjat átvette Kaplonyi Benjámin

2020 szeptember elsején nyitotta meg Kaplonyi Benjámin, fiatal vállalkozó Egerben a StopCsomagolás! elnevezésű hulladékmentes vegyes kiskereskedését Eger belvárosában, mely azóta már Cirkele – Bolt, piac, kávézó néven bővült tovább. Az üzlet beszállítói helyi, vagy környékbeli kisvállalkozások, családi gazdaságok, illetve úgynevezett zero waste termékeket forgalmazó cégek. A termékek többször használatos tárolókban, környezetbarát csomagolásban érkeznek, nagy kiszerelésben. Az üzletben saját vagy vásárolt edénybe, tárolóba, zsákba lehet kimérni a különböző termékeket. Nincsenek kiporciózva az áruk, ezért pontosan annyit vehetnek a vásárlók, amennyit csak szeretnének. Az üzletben nem csak száraz élelmiszerek, de Öko és bio tisztítószerek, vegyi áruk, natúr kozmetikumok, termelői szörpök, lekvárok, háztartási kiegészítők, textilek, üvegedények, pékáruk, szezonális termékek is kaphatóak. Kaplonyi Benjamin küldésének érzi a szemléletformálást, ezért számos interaktív foglalkozást, előadást tartott már gyermekeknek, felnőtt csoportoknak, egyetemistáknak a boltban a hulladákok megelőzésének fontosságáról.

Heves Vármegye Zöldgazdaságáért díjban részesült a Xella Magyarország Kft. A díjat átvette Tóth Máté ügyvezető

A Xella építőanyagai hosszútávon fenntartható és értékálló befektetést biztosítanak minden új építésű, vagy felújítási tervek megvalósítására. Innovatív termékeik különféle műszaki előnyöket nyújtanak, legyen szó hőszigetelő képességről, kellemes beltéri klímáról vagy gyors és egyszerű megmunkálhatóságról.
A Xella visontai ipari parkban található üzemében készülnek a kiváló hőszigetelő képességű Ytong építési rendszer elemei, mely optimális megoldás új építésű vagy felújítási projektek gyors és gazdaságos megvalósítására. Az Ytong elemek homogén anyagszerkezetéből adódóan a különböző csomópontoknál nem alakul ki hőhíd, így biztosítva az egészséges lakóklímát, az alacsony hőveszteséget és fűtési energiaszükségletet.
A Ytong építőanyag több szempontból is környezetbarát: egyrészt az Ytong falazóelemekből alacsony energiaigényű, kiemelkedő hőszigetelőképességű épületek épülnek; másrészt alapanyagként az MVM Mátra Energia Zrt. melléktermékét használják, harmadrészt pedig az alapanyag feldolgozásához az erőműben keletkező technológiai (hulladék) hőt és gőzt hasznosítják.

Heves Vármegye Zöldgazdaságáért díjban részesült Sasvári Szilárd a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Sasvári Szilárd a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója az elmúlt években a víziközmű ágazat nehéz gazdasági helyzete ellenére olyan fejlesztéseket hajtott végre a vállalat energia gazdálkodásában, amely nem csak a vármegyei vállalatok között mutat kiváló példát, de tevékenysége pozitív hatással bír az egész víziközmű szektorra nézve.
Elkötelezett a zöld energia megvalósításában. Felismerve az energetika jelentőségét költséghatékony üzemeltetésben, terveit már az covid és az ukrajnai válságot megelőzően elindította. A célok között kiemelt volt a villamos energia diverzikfikálása is. Minden olyan lehetőséget számba vett, amely ennek megvalósításához vezetett, így két fő irányvonalat határozott meg.
Az egyik a vállalatnál rendelkezésre álló energiaforrás, a szennyvíziszap energetikai célú felhasználásának megalapozása, biogázüzemek létrehozása, amely eredményeként nem csak villamos energia nyerhető ki, de a képződő, kezelt haszonanyag a mezőgazdaságban nélkülözhetetlen tápanyag forrásként is kiválóan használható. A tervek sikeresen megvalósultak, mivel Egerben és Gyöngyösön megépült biogáz centrumok napi szinten 5000 m3 biogáz termeléssel képesek, amelyből 10000 kWh/nap villamos energia termelhető.
A másik irányvonal volt a naperőművek installációjával történő villamos energia igény csökkentése. A fejlesztés eredményeként 8 helyszínen mintegy 510 kWh villamos energia teljesítményű erőmű került beüzemelésre.
A biogáz, naperőművek telepítésével, illetve gépek, berendezések optimalizációs folyamatainak végrehajtásával 2 GWh/év-el sikerült csökkenteni a vásárolt villamos energia mennyiségét a Heves Vármegyei Vízmű Zrt.-nél, amely a mai változó világpiaci helyzetben különösen felértékelődik, illetve jelentős hatással bír a vállalat működőképességének megőrzésében.