Híreink

A térre visszük a tudományt a Kutatók éjszakáján!

A térre visszük a tudományt a Kutatók éjszakáján!

A több mint egy évtizede rendszeresen visszatérő őszi nagy tudományfesztiválra a Kutatók éjszakájára 2023-ban szeptember 29-én kerül sor, melyhez a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara már 9. alkalommal csatlakozik. A kamara célja, hogy a tudományterületek gyakorlati alkalmazására hívja fel a figyelmet a programhoz csatlakozó vállalati szereplők segítségével. A közös szervezésű eseményről File Sándor a HKIK főtitkára és dr. Juhász Tibor az egyetem tudományos rektorhelyettese tartott sajtótájékoztatót.

Szeptember 15. az iparűzési adó befizetés határideje

Szeptember 15. az iparűzési adó befizetés határideje

Közeleg a határidő, 2023. szeptember 15-ig fizethetők pótlékmentesen a helyi adók és adóelőlegek.
Az aktuális adószámláját minden ügyfélkapuval rendelkező magánszemély/egyéni vállalkozó/vállalkozás megtekintheti az Elektronikus Önkormányzati Portálon és ott is indíthat bankkártyával adófizetést.
Az E-Portálon helyi adóügyeket lehet indítani, aktuális napi adószámla-egyenleget lehet lekérdezni és a helyi adókat is be lehet fizetni.

A borágazat számára kedvezően változott az EPR

A borágazat számára kedvezően változott az EPR

A Magyar Közlöny 2023. évi 124. számában megjelent a 421/2023. (VIII. 31.) Korm. rendelete a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet módosításáról, mely többek között kimondja a borászati termék üvegcsomagolásának gyártója díjátalány-fizetésre jogosult.

Hat év után ismét Egerben a Közgazdász-vándorgyűlés

Hat év után ismét Egerben a Közgazdász-vándorgyűlés

Különleges plenáris programra készülhetnek a 61. Közgazdász-vándorgyűlés résztvevői: a konferencia nyitó plenáris ülésén Matolcsy György jegybankelnök, valamint Varga Mihály magyar és Horváth Mihály szlovák pénzügyminiszter
egy kerekasztal-beszélgetés keretében vitatják meg a gazdaságpolitika aktuális kérdéseit.

K+F minősítési eljárások új rendszerben

K+F minősítési eljárások új rendszerben

2023. szeptember 1-től a kutatás-fejlesztési tevékenységek minősítésével kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal (NKFIH) látja el. A Hivatal kérelemre megvizsgálja, hogy a kérelmező által körülírt egyedi projekt vagy a kérelmező által egy projektcsoportba sorolt projektek a 2014. évi LXXVI. törvény (KFI tv.) 3. §-a szerinti kutatás-fejlesztési tevékenységnek tekinthetők-e.

Békéltető Testület – pályázati felhívások

Békéltető Testület – pályázati felhívások

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 21. § (2) bekezdése alapján pályázatot hirdet a BOKIK által működtetett Békéltető Testületnél (BT) békéltető testületi elnök, békéltető testületi tag tisztség betöltésére. Emellett a kamara felhívja a BT illetékességi területén bejegyzett fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületeket, hogy – az előírásoknak megfelelően – tegyenek javaslatot a békéltető testületi tagok egyharmadára.

FELHÍVÁS fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek számára

FELHÍVÁS fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek számára

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felhívást tesz közzé az 5/2023. (VI.19.) IM rendelet (a továbbiakban: R) alapján, és f e l h í v j a a Békéltető Testület illetékességi területén bejegyzett fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületeket, (a továbbiakban: egyesület) hogy javaslatot tehetnek a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. tv. 22. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott előírásoknak megfelelő személyek közül a békéltető testületi tagok egyharmadára.