A Career in VET – szakképzési stratégiai partnerségi projekt első rövidtávú közös személyzeti képzése az Egyesült Királyságban zajlott 2022. június 07-09. között.

 A képzési napok célja az volt, hogy a partnerek megvitassák és következtetéseket vonjanak le arról, hogyan lehet több tanulót bevonni a szakképzés presztízsének növelése érdekében. Az első napot Caroline Harrison beszéde nyitotta meg, miután üdvözölte a partnereket a bradfordi The Opportunity Centre-ben, ahol tapasztalatcsere és informatív beszélgetés volt a partnerek között. A második napot a leedsi Opportunity Centre konferenciatermében tartották, ahol Meirul Din bemutatta a szakképzéssel kapcsolatos észrevételeit, valamint körbevezette a partnereket a leedsi irodában és bemutatták a tanárokat és a diákokat a létesítményben. A harmadik napot a Bradford Opportunity Centre igazgatósági termében tartották, ahol David Newnham tartott előadást arról, hogyan lehet a tanulók érdeklődését felkelteni a szakképzés iránt, majd a partnerek megvitatták a témát.

Az ülés zárásaként David Newnham, a The Opportunity Centre foglalkoztatási és karrier készségekért felelőse a fiatal felnőttek szakképzés iránti érdeklődésének felkeltésével és a marketingtől függő hatékonyságával kapcsolatban tartott előadást. Kiemelte, hogy a tanulószerződéses gyakorlati képzésben részt vevő tanulók körében problémát jelent a lemorzsolódás aránya, mivel nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel vagy nincs elég bizalmuk a munkával kapcsolatban, ezért elveszítik a rugalmasságukat és lemorzsolódnak. David azt javasolta, hogy a szolgáltató felelőssége, hogy felmérje a tanuló erősségeit és készségeit, mielőtt olyan munkát bíz rá, amelyhez nem biztos, hogy ragaszkodik, mert nem ismeri a tőle elvárt feladatokat. A partnerek egyetértettek abban, hogy jó, ha önbizalmat építünk a tanulókban, hogy aztán növeljük a tanulók rugalmasságát és motivációját, ami javíthatja a szakképzés hírnevét. Ennek köszönhetően a tanulók nagyobb arányban választanák a szakképzést, mint járható utat, és ragaszkodnának ehhez az útvonalhoz.

További információ itt érhető el: http://www.careerinvet.eu/staff-trainings/1-short-term-joint-staff-training

Szerencsi Petra

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: gazdaságfejlesztési főmunkatárs

Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.

Telefonszám: +36 36 429 612 -111-es mellék // +36 70 457 1827

E-mail cím: petra.szerencsi@hkik.hu