A több mint egy évtizede rendszeresen visszatérő őszi nagy tudományfesztiválra a Kutatók éjszakájára 2023-ban szeptember 29-én kerül sor, melyhez a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara már 9. alkalommal csatlakozik. A kamara célja, hogy a tudományterületek gyakorlati alkalmazására hívja fel a figyelmet a programhoz csatlakozó vállalati szereplők segítségével. A közös szervezésű eseményről File Sándor a HKIK főtitkára és dr. Juhász Tibor az egyetem tudományos rektorhelyettese tartott sajtótájékoztatót.

A szervezők célja a diákok, szüleik, tanáraik és az egész nagyközönség számára bemutatni, hogy a műszaki és a természettudományok a mindennapjainkban, milyen mértékben szövik át életünket, mennyire fontosak ezek a szakterületek a folyamatok leírásához, megértéséhez, új összefüggések felfedezéséhez; ahhoz, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot. Ezen túlmenően támogassa a közoktatási és felsőoktatási intézmények, illetve a gyakorlati helyet biztosító vállalatok együttműködését, népszerűsítse a tudományt, a tudományos és innováció tevékenységet és a kutatói életpályát.

A tavalyi sikeres együttműködés után a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel közösen rendezi meg a Kutatók Éjszakáját, melynek gazdag programjai között kiemelt figyelmet kap a klímaváltozás hatásainak bemutatása, az ökotudatos életmód szemléltetése.

Egerben az Eszterházy téren a látogatók többek között színes kísérleteket, kémia show-t, lebilincselő előadásokat, sportbemutatókat láthatnak és hallhatnak. A kamara LIFE-IP North-Hu-Trans projektje a klímaváltozás hatásaink mérséklésére hívja fel a figyelmet, míg az interaktív elemekkel színesített szakmabemutató játékok, a főképp pályaválasztás előtt álló diákokat és szüleiket szólítja meg.

A kamara a pályaválasztási programokat az Emerson Automation FCP Kft., Robert Bosch Automotive Steering Kft., a Sanatmetal Kft., a ZF Hungária Kft. és a Quality Car Repair Kft.-vel együttműködésében valósítja meg.

A Líceum előtti téren egész nap váltják egymást a programok, többek között szakmabemutató játékokkal, vetélkedőkkel, koncertekkel és sportbemutatókkal is készülnek a szervezők.

A reggel látványos kémiai kísérletekkel indul, majd az Ehető tudomány elnevezésű főzőshow-val folytatódik, a kora délutáni órákban pedig Dolák-Saly Róbert humorista, előadóművész és Dr. Rázsi András, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Fizika Tanszékének adjunktusa gondoskodik arról, hogy az érdeklődők nevetve tanuljanak a természettudományokról, hiszen rendhagyó, humorral és zenével fűszerezett tanórának lehetnek majd részesei az Eszterházy térre érkezők.

A nap végéhez közeledve a Back to Floyd, a Superego3 és Nagy Tini koncertje gondoskodik a jó hangulatról, a Tittel Pál Könyvtár termeiben pedig a Kutatók Kocsmája ígér majd kiváló kikapcsolódást, miközben egészen éjfélig zajlanak a lebilincselő előadások a Csillagvizsgálóban és a Líceum más termeiben.

File Sándor a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára és dr. Juhász Tibor az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tudományos rektorhelyettese. 

Fotó: Nagy Katalin

Helyszín: Eger Eszterházy tér.

Időpont: 2023. szeptember 29. 9:00-20:00

Szülőket, pedagógusokat és diákokat együtt várjuk a következő attrakciókra:

az Emerson Automation FCP Kft., a Robert Bosch Automotive Steering Kft., a Sanatmetal Kft., a ZF Hungária Kft. és a Quality Car Repair Kft.-nél céglátogatáson megismerkedhetnek a modern európai vállalat működésével és többek között a gépi forgácsoló, a gépgyártás-technológiai technikus, a hegesztő, a gépészmérnök, a minőségbiztosítási mérnök, járműfényező és a mérnökinformatikus szakmákkal

Beszéljünk az energiahatékonyságról!
Fizika, matematika alkalmazása a hétköznapokban
Izgalmas ügyességfejlesztő és képességvizsgáló eszközök
Virtuális kormánymű szerelés
Robotok a termelésben, testközelben
Interaktív pályaválasztási kihívások
Bevezetés a pneumatika, hidraulika világába
CNC eszterga, hegesztő oktatógép kipróbálása
„Mi leszek, ha nagy leszek?”
Kémia show
Sportbemutató
Ökolábnyom tesztek
VR játék
Öko szerencsekerék
Levegő összetételének mérések

 

Kiállítók a Kutatók éjszakáján Egerben az Eszterházy téren:

Emerson Automation FCP Kft.
Robert Bosch Automotive Steering Kft.
Sanatmetal Kft.
ZF Hungária Kft.
Quality Car Repair Kft.
Heves Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
Agria Térségfejlesztési Nonprofit Kft.
Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara
Life-Ip North-Hu-Trans MOBIDIK járgány

Az interaktív programokkal párhuzamosan a diákokat céglátogatásokra visszük a résztvevő vállalkozásokhoz különjárati autóbusszal.

Részletes program: IDE KATTINTVA