Módosult az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzékét (ÖVTJ) tartalmazó, szabályozó az egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek gazdasági tevékenységeinek osztályozását szolgáló rendelet. Az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 36/2011. (XII. 23.) KIM rendelet módosítást megelőzte a még 2023-ban megkezdett KSH felülvizsgálata. A felülvizsgálat, és így a végleges struktúra változás a tevékenység 6 számjegyű kódját és a tartalmát is érinti.

Jelen aktualizálás szükségességét többek közt az önálló vállalkozások tevékenységi körében teret nyerő új, jelentőssé vált tevékenységek – például az Elektromos járművek töltési szolgáltatása, Egyéb állategészségügyi ellátás, Doppingellenőrzési célú mintavételi tevékenység – önálló kódszámú megjelentetése tette szükségessé. Új tételként került kialakításra a Főzőkonyha működtetése/ Főzőkonyha szolgáltatás és a Bérszámfejtés tevékenységekre is. Törlésre került többek között a 692006 Egyéb számviteli szolgáltatás, bérszámfejtés, a 552012 Közösségi, szabadidős szálláshely-szolgáltatás: munkásszállás ÖVTJ kód. Valamint új ÖVTJ megnevezést kapott számos jegyzékben szereplő kód. 

A megszűnő kódokon szereplő szervezetek automatikusan átkerülnek egy másik tevékenységi kódra a KSH Gazdasági Szervezetek Regiszterében, a KSH az ÖVTJ változását tartalmazó állományt átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére. Amennyiben az önálló vállalkozó melléktevékenységként a résztevékenységre bontás miatt megszűnő tevékenységi kódnak megfelelő tevékenységet végzi továbbra is, tevékenységét a megfelelő önállósult tevékenységi kódok felvételével továbbra is folytathatja.

Az új ÖVTJ’24 jegyzék tartalma, keresőprogramja a KSH honlapján elérhető el: 

https://www.ksh.hu/ovtj_menu

 

 

 

Forrás: KSH, MK