A 34/2021. ITM rendelet előírásai szerint kamaránkhoz számos jelzés érkezett az építőipari kivitelezői regisztráció kapcsán végezhető építőipari tevékenységekről, mert sokaknak jelent gondot, hogy bizonyos szakmák esetében az építőipari regisztrációs rendszerben csak szakképesítést igazoló bizonyítvány birtokában lehet rögzíteni, illetve tevékenységként végezni, a tevékenységről számlát kiállítani.

A probléma megoldása érdekében a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére a Heves Megyei Szakképzési Centrum kellő számú jelentkező esetében a következő képzéseket tervezi indítani, felnőttek szakmai oktatása keretében, szakképzési felnőttképzési jogviszonyban:

  • Ács-Állványozó
  • Burkoló
  • Bádogos
  • Kőműves
  • Szigetelő
  • Tetőfedő
  • Szárazépítő
  • Szobafestő-mázoló

Az új szakképzési törvény szerint iskolarendszerben, de szakképzési felnőttképzési jogviszony keretében ingyenesen, állami finanszírozással meg lehet szerezni az első és a második szakképesítést nagyobb rugalmassággal, átjárhatóság biztosításával. Az előírt képzési idő érettségi vagy másik építőipari szakma megléte esetén akár negyedére is csökkenhet, ha valaki hasonló munkakörben megszerzett szakmai tudását a szakmai tudásról szóló munkavégzés igazolásával és ismeretei beszámításával igazolja.

A képzést szervező szakképző iskola igazgatója dönt a képzésben részt vevő személy foglalkozáson való részvétel alóli felmentéséről, ill. egyes tantárgyak és azok tudásmérése alóli mentesítéséről, az előzetesen megszerzett tudás, illetve gyakorlat beszámításáról (2019. évi szakképzési törvény végrehajtási rendelet 124. §).

A fentieknek megfelelően amennyiben megfelelő számú jelentkező van, megyénkben is megszervezzük a Heves Megyei Szakképzési Centrum szakképző iskoláiban a fent felsorolt szakmákban a felnőttek szakmai oktatását.

A képzés tervezett indulása: 2023. március

VÁRJUK JELENTKEZÉSI SZÁNDÉKUKAT az alábbiakban letölthető JELENTKEZÉSI LAP kitöltésével és visszaküldésével a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarába!

További információ

Turiné Szanyi Kinga

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: Képviseletvezető, duális képzési tanácsadó

Cím: 3000 Hatvan, Balassi Bálint út 3.

Telefonszám: + 36 37 540 969 // +36 20 494 6695

E-mail cím: kinga.szanyi@hkik.hu

Vitkóczi Marianna

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: Stratégiai koordinátor

Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.

Telefonszám: +36 36 429 612 -116-os mellék // +36 20 494 2318

E-mail cím: marianna.vitkoczi@hkik.hu

indexkép: pixabay