A korábbi évek tapasztalataira és a rengeteg pozitív visszajelzésre építve a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 2023. évi Erasmus+ Mobilitás pályázaton elnyert támogatásból ismét külföldi tanulmányutakat szervez az önkéntes kamarai tagvállalkozások és az iskolák számára.

A program a szakképzésben szerepet vállaló, tanulókat képző vállalkozások képviselőinek szakmai és módszertani ismereteit kívánja bővíteni egy-egy speciális szakterületen, valamint hozzájárul az élethosszig tartó tanulás szellemében megszerzendő ismeretekhez.

Jelen pályázat kapcsán három tanulmányutat szervezünk, melyek a következők:

  • Az első tanulmányút során az építőipar szakmacsoport tagjai Ausztriába, Bécs területére a IFA-INTERNATIONALER FACHKRÄFTEAUSTAUSCH együttműködésével látogathatnak el, a helyi szakmai képzést nyújtó iskolákhoz és vállalatokhoz, tanulmányozni a szakképzési gyakorlatot. Az utazást 2023. szeptemberében valósítjuk meg.
  • A második tanulmányúton a kézműipar szakterületen tevékenykedő oktatók Olaszországba látogathatnak, ők Milano területén tanulmányozhatják az olasz oktatást a Woop srl jóvoltából.
    Az utazást 2023. októberében valósítjuk meg.
  • A harmadik utazáson a vendéglátás szakmacsoport oktatói Olaszországban, Cesenatico környékén tesznek látogatást a helyi szakképzési gyakorlat feltérképezése érdekében.
    Az utazást 2024. tavaszán valósítjuk meg.

A kommunikáció nyelve az angol (az olaszországi utazásokon), illetve a német (az ausztriai tanulmányút esetében).

A csoportkép 2022 májusában készült az osztrák építőipari tanulmányúton, ahol a szakemberek részt vehettek, többek között egy látogatáson az ÖBB-nél

Az utazások során a résztvevők megismerkedhetnek a helyi, az adott ágazathoz kapcsolódó oktatási struktúrával, meglátogatnak szakképző intézményeket és olyan vállalkozásokat, melyek az érintett iparágban, szektorban tevékenykednek.

A projekt elsődleges célkitűzése a vállalkozói és a tanulói versenyképesség növelése. A nemzetgazdasági céloknak megfelelően mi is azon munkálkodunk, hogy a szakmát tanuló fiatalok olyan magas minőségű képzésben részesüljenek, amely megfelelő alapot ad számukra az egész életen át tartó tanulás folyamatában. A megszerzett képesítés fontos kritériuma, hogy a munkaerő-piaci igényeknek messzemenőkig megfeleljen. Ez azonban csak úgy képzelhető el, ha a munkaerő-piaci szereplők és a képzőintézmények minden szinten együttműködnek a szakmai oktatás minőségi fejlesztésén.

A csoportkép 2022. májusában készült az olaszországi, római tanulmányúton

A kiutazásokra a szakképzésben tevékenyen részt vevő, tanulóképzéssel foglalkozó vállalkozások képviselőinek, szakképzési szakértőinek, gyakorlati oktatóinak jelentkezését várjuk.

A jelentkezési lapok igényelhetők a jelen cikk alján található elérhetőségeken. A tanulmányutak tervezett programját kérésre megküldjük az érdeklődők részére. A kiválasztás a jelentkezés sorrendjében történik, amely során előnyt jelent a megfelelő szintű nyelvismeret és a cég profiljának illeszkedése az adott út témájához.

A jelentkezéseket csak korlátozott számban tudjuk befogadni.

 

 

További információért érdeklődjön munkatársainknál:

Szerencsi Petra

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: gazdaságfejlesztési főmunkatárs

Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.

Telefonszám: +36 36 429 612 -111-es mellék // +36 70 457 1827

E-mail cím: petra.szerencsi@hkik.hu