Vidékfejlesztési Program második – jövő tavasszal induló – pályázati felhívásainak előkészítése és a beruházások szakmai támogatása érdekében élelmiszeripari gép-és technológiai kiállítást szervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (a továbbiakban: NAK) a hazai gépgyártók és importőr forgalmazók bevonásával. A programba a TEÁOR 46.69 és 28.93 szakágazatokba tartozó vállalkozások is részt vehetnek.

A 2021-2027 közötti hétéves uniós programozási időszakban az új, megreformált közös agrárpolitika (KAP) keretében Magyarország kiemelten fontos szerepet szán a hazai élelmiszeripar fejlesztésére és versenyképességének növelésére.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy szakmailag támogassa a 2024-ben megnyíló pályázatok előkészítését, hogy a hazai és az uniós források felhasználásával nemzetközileg is versenyképes és fenntartható beruházások valósulhassanak meg. Cél az önellátás szintjének növelése, valamint az export piacokon való sikeres szereplés. A hétéves időszakban 750 milliárd forint összegű támogatás áll rendelkezésre a fejlesztések támogatására, amelyből 2021-2022-ben két pályázati felhívás alapján már 250 milliárd forint forrásra lehetett pályázati kérelmeket benyújtani.

A hazai gépgyártók és a forgalmazók részére megjelenési lehetőséget szervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, ahol bemutathatják a hazai élelmiszeripari vállalkozások számára a legkorszerűbb technológiákat, gépeket és berendezéseket, valamint építészeti és épületgépészeti, illetve termelésirányítási megoldásokat.

Programjaik célja, hogy megkönnyítse tagjaik és projekt előkészítő tevékenységét, jövőbeli beruházásaikhoz a legmegfelelőbb gépek és technológiák, termelési-, vállalat- és minőségirányítási rendszerek kiválasztását.

Ehhez két programot készítettek elő 2024. I. negyedévére:

1. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai és a nemzetközi gépgyártók és vezérképviseleteik, valamint forgalmazóik bevonásával 2024. márciusában gép-és technológiai kiállítást szervez élelmiszeripari fókusszal tagjai részére. A rendezvény kereteit a kiállítók számának és területigényének függvényében alakítják ki, ezért kérik, hogy amennyiben érdekli ez a lehetőség jelezze részvételi szándékát a NAK felé a lenti e-mail címre november 30-ig. A további részleteket a megkeresést követően tudják pontosítani.

2. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy olyan online katalógust tervez létrehozni, amelyben megjelenési lehetőséget kínál a gép-és technológia gyártóknak, valamint forgalmazóknak. Az igényfelmérés célja, hogy biztosítsanak a NK részére olyan alap információkat termékeikről és technológiai megoldásaikról, amelyek az élelmiszer-előállításhoz kapcsolódnak, illetve engedélyeznék-e, hogy katalógusunkból átlinkelési megoldással elérhető legyen az Önök portálja.

Amennyiben bármelyik lehetőség felkeltette érdeklődését, kérjük jelezzen vissza a penksza.peter@nak.hu e-mail címre.