Közel 1,5 milliárd forintból, ötven százalékos támogatottsági intenzitással valósult meg a Hazai stratégiai ellátás az egészségügyben (baleseti sebészet, gerinc és egyéb ellátás) elnevezésű projekt a Sanatmetal Kft-nél, Az Egészségipari Támogatási Program keretében. A beruházás 2020 nyarától 2022 tavaszáig tartott, egyebek mellett megújult több öltöző és szociális blokk, számos új termelő berendezést vásároltak, valamint új tisztateret is kiépítettek.

A projekt 724.262.615 forint vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően valósult meg, amelyhez a cég 746.740.713 forint önerőt tett hozzá, az összköltség 1.471.003.328 volt. A beruházás célja a piaci lehetőségek kihasználása érdekében a vállalkozás kapacitásbővítése, a versenyképesség javítása, a termék minőség-paraméterek, valamint a gyártási folyamat-paraméterek javítása, az ipar 4.0 fejlettségi szint növelése, és az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása volt, figyelembe véve a jelenlegi és lehetséges jövőbeni pandémiás helyzeteket az izoláció és termelési egységek szeparációjának biztosításával.

A beruházás meghatározó részét képezte a kor technológiai világszínvonalát képviselő termelő berendezések beszerzése, ezekből összesen 14-et vásárolt a vállalat. Egyebek mellett bővült a cég egy, a különböző biokompatibilis acél- és titán ötvözetek nagy sebességű és nagy pontosságú vágására alkalmas CNC vezérlésű vízsugaras kivágó berendezéssel, egy modern lézer jelölő berendezéssel, amely lehetővé teszi, hogy minden egyes termékre magas minőségű termékjelölés kerüljön, valamint egy korszerű ETO sterilizáló és az annak biztonságát szolgáló katalizátor beszerzése is megvalósult.

A projekt következményeként átlagosan 29 százalékkel bővült a cég gyártási kapacitása, új technológiai lehetőségek nyíltak további automatizáció, robotizáció felé, 39 fő munkavállalót vettek fel, valamint elindult az ipar 4.0 mintagyári szerepvállalás is.

A 100 százalékban magyar tulajdonú Sanatmetal Kft. traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti, fogászati, állatgyógyászati implantátumokat, valamint nagyízületi (csípő- és térd-) protéziseket gyárt és forgalmaz. Profiljában Európa TOP 20 vállalata közé tartozik. Különleges rozsdamentes acél és titán ötvözetekből több mint 16 000 féle terméket gyártanak. Büszkék rá, hogy mindezt magyar vállalatként valósíthatják meg, és tevékenységükkel mintegy kétszáz magyar családnak biztosíthatnak megélhetést.

A projektzáró rendezvényen részt vett Varga Mihály Magyarország miniszterelnök-helyettese és dr. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott.