A vállalkozások igényeire tekintettel meghosszabbodnak a Széchenyi-kártya program állami támogatású, kedvezményes feltételrendszerű, alacsony kamatozású, gyorsan elérhető hitelkonstrukciói, így a vállalkozások továbbra is akár nulla százalékos kamattal juthatnak hitelhez – jelentette be csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az MTI-nek küldött közleményben ismeretik a kormány döntését, amelynek értelmében a Széchenyi-kártya program kríziskonstrukciói folyamatosan igényelhetők maradnak 2021. első fél évében is.

Idézik György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárt, aki kijelentette: „a koronavírus-járvány idején kialakult gazdasági helyzetben kiemelten támogatja a kormány a vállalkozásokat, mert ők biztosítanak munkát és megélhetést a magyarok számára. A Széchenyi-kártya program májusban bevezetett válságkonstrukcióit igénylő vállalkozások összesen közel 220 ezer főt foglalkoztatnak, és a program segítséget nyújt az érintett vállalkozásoknak a munkahelyek megtartásában és létesítésében. Ezért fontosnak tartjuk a program folytatását” – mondta.

Hozzátette, a Széchenyi-kártya program a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági helyzetben a kormány egyik fontos gazdaságfejlesztést szolgáló eszköze, amely igazodik a vállalkozások változó finanszírozási igényeihez.

A kormány a hitelekhez változatlan mértékű állami támogatást biztosít kamat-, kezelési költség-, kezességi díjtámogatás, illetve adott konstrukció esetén egyéb költségtámogatás formájában annak érdekében, hogy a járvány elhúzódásával a hazai mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások továbbra is a finanszírozási igényeiknek megfelelő forráshoz jussanak.

Krisán László, a programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a vállalkozók visszajelzései alapján úgy látja, hogy az újonnan bevezetett konstrukciók a vállalkozói igényekre megfelelő választ nyújtanak, hiszen országosan kiemelt az érdeklődés. A mikro-, kis és közepes méretű vállalkozások kevesebb mint hét hónap alatt, közel 28 ezer hitelkérelmet nyújtottak be, összesen 874 milliárd forint hitelösszegben.

A program hitelei iránt a legnagyobb érdeklődés a mikrovállalkozások részéről érkezett, a befogadott ügyletek közel 80 százaléka kapcsolódik hozzájuk. Az igénybe vett SZKP hitelek túlnyomó része likviditási-finanszírozási célokat szolgál, de megfigyelhető a beruházások finanszírozására irányuló kérelmek emelkedő száma is. A beruházások támogatásának azért is van nagy jelentősége, mert amely vállalkozások jól időzített fejlesztésekkel növelik hatékonyságukat, győztesen tudnak kijönni a járvány okozta helyzetből – tette hozzá a vezérigazgató.

A Gazdaságvédelmi akcióterv részeként májusban vezették be az új Széchenyi-kártya folyószámlahitel plusz, a Széchenyi munkahelymegtartó hitel, a Széchenyi likviditási hitel, a Széchenyi beruházási hitel plusz és az Agrár Széchenyi-kártya plusz termékeket, melyek szeptemberben kiegészültek a Széchenyi turisztikai kártya, valamint az Agrár Széchenyi beruházási hitel plusz konstrukciókkal – emlékeztet az ITM közleménye.

A Széchenyi Kártya Program Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott ún. Kríziskonstrukciói keretében az Európai Bizottság átmeneti közleményének meghosszabbított ideje alatt – jelenleg 2021.06.30-áig – köthető hitelszerződés, illetve vállalható garantőrintézményi kezesség.

Az erről szóló Kormányrendelet letölthető: A Kormány 1913/2020. (XII. 16.) Korm. határozata a Széchenyi Kártya Programmal kapcsolatos feladatokról

A Széchenyi Kártya Program igényelhető a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egri, gyöngyösi és hatvani irodájában. Az ügyintézés előtt időpontfoglalás szükséges:

Mata Piroska

Munkahely:Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: Széchenyi Kártya ügyintéző

Cím: 3300 Eger, Hadnagy utca 6. (6-os kapucsengő)

Telefonszám: +36 36 429 612 301-es mellék // +36 20 669 2855

E-mail cím: piroska.mata@hkik.hu

Nagy Renáta

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: Duális képzési tanácsadó

Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.

Telefonszám: +36 36 429 612 -120-as mellék // +36 20 480 4182

E-mail cím: renata.nagy@hkik.hu

Szabados Lívia

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: Pályaorientációs tanácsadó

Cím: 3000 Hatvan, Balassi Bálint út 3.

Telefonszám: + 36 37 540 969 // +36 20 259 9340

E-mail cím: livia.szabados@hkik.hu

Telek Brigitta

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: Széchenyi Kártya Ügyintéző

Cím: 3200 Gyöngyös, Katona József u. 6.

Telefonszám: +36 37 600 075 // +36 20 286 4542

E-mail cím: brigitta.telek@hkik.hu