Letölthető az alapszakmákat bemutató kiadvány frissített változata. A Tájékoztató füzet az alapszakmákról az Ágazati Készségtanácsok ajánlásával 2023/2024 című kiadvány elsősorban a pályaválasztás előtt állókat segíti az ágazatok és alapszakmák bemutatásával.

A megújult és átalakult szakképzési rendszer könnyebb átláthatósága és megismerése céljából ajánljuk ezt a kiadványt. Szülők, pedagógusok és nem utolsó sorban a diákok számára is iránymutatás abban a tekintetben, hogy mit is jelent az ágazat, azon belül milyen szakmák tanulhatók. Fontos lenne, ha minél több információt tudnának a fiatalok begyűjteni szakma-, illetve pályaismeret terén is. Az Innovatív Képzéstámogató Központ, vagyis az IKK ebben nyújt segítséget, hogy egy helyen minél több kérdésre kapjanak választ a pályaválasztás előtt álló tanulók.

A 2023/2024. évi szakmafüzet az alábbi lényegi vátoztatásokat tartalmazza az előző évihez képest:

• Egészségügy ágazatban törlésre került a Gyakorló ápoló és a Szövettani szakasszisztens szakma
• Az Audiológiai asszisztens szakma elnevezés, Audiológiai asszisztens és hallásakusztikus -ra módosult
• Kreatív ágazatban a Bőrtermékkészítő szakma kiegészült a Kesztyűkészítő szakmairánnyal
• Oktatás ágazatban új szakmaként megjelent az Óvodai nevelő
• Specializált jármű – és gépgyártás a Hibrid és elektromos gépjármű mechatronikus szakma 3 éves képzés helyett 4 éves képzésben oktatható

A „Tájékoztató füzet az alapszakmákról” című kiadványt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Szakképzésért felelős Helyettes Államtitkárságának megbízásából a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásban adja ki az MKIK.
Letölthető: Ide kattintva

Kun Krisztina

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: Pályaorientációs tanácsadó

Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.

Telefonszám: +36 36 429 612 -118-as mellék // +36 30 328 3529

E-mail cím: krisztina.kun@hkik.hu