A Magyar Innovációs Szövetség – a Magyar Innovációs Alapítvánnyal közösen – a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium (AM), az Energiaügyi Minisztérium (EM), a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) támogatásával, hirdeti meg a 2023. ÉVI MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

Az immár 32. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj és az Innovációs Díjak célja, hogy elismerésben részesítse a hazai innováció legkiemelkedőbb eredményeit, egyben teret és lehetőséget biztosítson a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontoknak is megfelelő, innovatív termékek és technológiák megismerésére, mind a gazdasági élet szereplői, mind a társadalom számára. A 2023-as év legjelentősebb innovációs eredményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a bírálóbizottság számos további kategóriában ítél oda kiemelkedő innovációs teljesítményeknek járó díjat.

A 2023. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett összesen nyolc további kategóriában kaphatnak díjat a kiemelkedő innovációs teljesítmények:
a 2023. évi Ipari Innovációs Díj (GFM),
a 2023. évi Informatikai Innovációs Díj (GFM),
a 2023. évi Agrár Innovációs Díj (AM),
a 2023. évi Energiaügyi Innovációs Díj (EM),
a 2023. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj (EM),
a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2023. évi Innovációs Díja (SZTNH),
az „Alapkutatástól a piacig” 2023. évi Innovációs Díj (NKFIH).
A legeredményesebb, 2021. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség
„2023. év legjobb startup vállalkozása” Díját nyeri el (MISZ).

A díjak ünnepélyes átadására 2024. márciusában kerül sor az Országházban. A díjazottak, az eredményhirdetést követően jogosulttá válnak a Szövetség tulajdonát képező Magyar Innovációs Nagydíj, ill. Innovációs Díj védjegyének használatára.

A Magyar Innovációs Nagydíj, valamint az Innovációs Díjak kiemelkedő marketing értéket képviselnek és jelentős publicitást biztosítanak a díjazottak számára, növelve a termékeik, szolgáltatásaik iránti bizalmat, innovatív megoldásaik szakmai rangját.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK
A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, ill. szervezetek vehetnek részt, amelyek a 2023. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése stb.) a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok figyelembevételével jelentős üzleti hasznot értek el.
Az innováció kiindulási alapja lehet tudományos kutatás, műszaki fejlesztési eredmény, szabadalom, know how alkalmazása, technológiai transzfer.

ELBÍRÁLÁSI SZEMPONTOK
A Magyar Innovációs Nagydíj odaítélésénél a bírálóbizottság az innovációból 2023-ban elért eredményt/többlet árbevételt, valamint a műszaki-, egyéb gazdasági előnyöket, illetve a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat is mérlegelve hasonlítja össze a pályázatokat.
A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter. A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.

Beadási határidő:
2024. FEBRUÁR 5., éjfél

A nevezés dokumentumai a www.innovacio.hu/innonagydij oldalra tölthetőek fel.

  • Részletes leírás (max. 10 oldal) a megvalósításról, az innovációból elért piaci, illetve gazdasági eredményről (árbevétel/eredmény, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését,
  • Referenciák igazolása és nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.