Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentése szerint, jelentős változás lép életbe a napelemes rendszerek által megtermelt villamos energia átvételével kapcsolatban januártól. Uniós előírásnak megfelelve, legkésőbb év végéig lehet érvényben a jelenlegi éves elszámolási rendszer a háztartási kiserőművek esetében – ezt váltja fel a havi elszámolás. Így gyakorlatilag meghiúsul az összes olyan jövőbeli napelemes beruházás, ahol a nyáron megtermelt villamos energiával tervezték biztosítani a téli fűtéshez szükséges energiamennyiséget, s mindezt tárolás (akkumulátorok) nélkül, a hálózatot felhasználva.

Badacsonyiné Bohus Gabriella<br />
Fotó: Huszár Márk/ forrás: Heves Megyei Hírlap
A már üzemelő rendszereknél az éves szaldó elszámolás havi szaldó elszámolásra változik (az elszámolás továbbra is hatósági áron, az egyetemes szolgáltatás keretében történik).
Az új rendszereknél bruttó elszámolás lesz érvényben januártól, ahol a hálózatba táplált és az abból vételezett energia mennyiségét és díját már külön-külön állapítják meg. Ez már illeszkedik az uniós elvárásokhoz, de a részletekről még nincs annyi információ, hogy kalkulálható legyen a megtérülési idő.

További részletek IDE KATTINTVA