A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elsődleges feladata 2021-ben is a költségvetés bevételeinek biztosítása. Ebből adódóan az együttműködő és jogkövető adózókat változatlanul segíti, ugyanakkor a szándékos adóelkerüléssel szemben továbbra is határozottan lép fel. 

A NAV az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére, továbbá adatvagyona széleskörű felhasználásával a jelentős költségvetési kockázatot hordozó adózók, tevékenységi körök ellenőrzésére, valamint a célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzésekre koncentrál.

2021-ben a Nemzeti Adó és Vámhivatal kiemelt figyelmet fordít:

  •  elektronikus kereskedelmi tevékenységet folytató adózókra
  • élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, terményeket forgalmazó, beszerző adózókra (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya)
  • építőipari tevékenységet folytató adózókra
  • (használt) gépjármű- és gépjármű alkatrész kereskedelem, valamint a gépjárműjavítási ágazatra
  • számítástechnikai termékek kereskedelmével foglalkozó adózókra
  • turizmus, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató adózókra
  • zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelemre

 A forgalom dinamikus növekedése, valamint a 2021. évi jogszabályváltozások miatt a NAV továbbra is figyelemmel kíséri az e-kereskedelmet.

Fókuszba kerül az adókedvezmények igénybevételének, továbbá a nemzetközi információcserében érkezett adatok hasznosításával a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése.

A bújtatott foglalkoztatás feltárására idén továbbra is kiemelten vizsgálja a NAV a katát választó adózókat és foglalkoztatókat.

A NAV támogató eljárásokat végez a 2020. évi adatok alapján a foglalkoztatotti bejelentések és a járulékbevallások közti (T1041-08-as bevallás) eltéréssel rendelkező adózóknál, továbbá a nemzetközi információcsere-adatok szerint adókötelezettségüket nem teljesítő adózók körében.

A NAV a jogkövető adózók részére továbbra is lehetőséget ad a feltárt hibák, hiányosságok önkéntes javításra, önellenőrzések benyújtására.

A NAV honlapján az Adótraffipax rovatban továbbra is elérhetők a jogkövetési vizsgálatok, próbavásárlások tervezett helyszínei és időpontjai.

A részletes ellenőrzési terv elérhető IDE kattintva