A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kidolgozott egy karbonlábnyom kalkulátort, amelynek segítségével bárki kiszámolhatja, hogy saját életmódjával mennyire „terheli meg” a Földet.

Az emberiség karbonlábnyoma a hatvanas évek óta 11 szeresére nőtt és ez a tendencia tovább növekszik. A szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentése a legfontosabb lépés. A karbonlábnyom vagy szénlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának mérésére szolgál, segítségével megtudhatjuk, milyen mértékben járulunk hozzá a globális felmelegedéshez, hiszen utazásaink, áramfogyasztásunk, valamint ételeink és használati tárgyaink előállítása mind-mind nagy mennyiségű energiát igényel.

A magyar lakosok átlagos egyéni karbonlábnyoma 2020-ban 5 tonna szén-dioxid egyenérték volt fejenként, Németországban mindez 7,7 tonna , az USA-ban viszont 14,24 tonna körül alakult. Ez az érték 2014 óta 0,7 tonnával csökkent Magyarországon, ahhoz azonban, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2 Celsius fokot, 2050-re évi 1,87 tonnára kellene csökkentenünk egyéni karbonlábnyomunkat.

A Mátrai Erőmű szénkivezetése mellett az „Igazságos Átmenetért LIFE-IP North-HU-Trans” projekt egyik fő tevékenysége a szemléletformálás, s a 22 konzorciumi partner támogatja a Mátrai Erőmű és a lignit alapú villamosenergia termelés dekarbonizációját, valamint az Észak-Magyarországi régió fenntartható, igazságos átmenetét, valamennyi érintett szervezet bevonásával.

A kalkulátorban egyebek között rákérdeznek az étkezési, vásárlási szokásokra, az utazásokra, az ingatlanra és annak energiafelhasználására, fogyasztási és újrahasznosítási szokásokra, ezen kívül tippeket, információkat is kapnak a kitöltők. A végén mindenki megtudja, mennyi szén-dioxidot termel évente és azt is, azt hány kifejlett fa tudja megkötni.

A karbonlábnyom-kalkulátor ide kattintva érhető el.

A gyerekek számára pedig ökológiai lábnyom kalkulátor fejlesztettek ki, amely egyszerűbb kérdésekkel megmutatja, hogy a kitöltő életmódja mellett hány Földre lenne szükség. Az ökológiai lábnyom azt mutatja meg számokban, hogy valakinek mekkora földre és mennyi vízre van szüksége önmaga fenntartásához és az általa keletkező hulladék elnyeléséhez. A teszt segítségével megtudhatod, mekkora az ökológiai lábnyomod.

Az ökolábnyom kalkulátor ide kattintva érhető el.