Az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül valósult meg a Heves Megyei Kézműves Nonprofit Kft., a nagyidai Ilosvai Néptánc Együttes és a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület közös projektje, amelynek fő célja a határon átnyúló kézműves turisztikai útvonalak létrehozása volt. A kialakított tematikus útvonalak olyan kézműves mestereket kötnek össze, akiknek az alkotó műhelyeik nyitottak az érdeklődők számára és ők maguk is nyitottak a fejlődésre, valamint tudásuk továbbadására.

A Nyitott Kézműves Műhelyek Útja projekt eredményeként 8 tematikus útvonal jött létre, amelyekhez 36 nyitott kézműves műhely csatlakozott Északkelet Magyarország és Kelet-Szlovákia területéről.

 

Ragadj ecsetet! – VÁSZNAK LIGETE

Fond a természetet! -SZELÍD ÁGAK FORDULÓJA

Mintázz, formázz, kerámiázz! – FORMABONTÓK KERTJE

Kóstold meg! – FINOMSÁGOK TERE

Tűvel cérnával! – SZÖVET-SÉG ÚTJA

Ékszerezzünk! -ÚT A CSILLOGÁSBA

Játssz a tűzzel, patkóval! – FORRÓ VAS VÖLGYE

Tekerd a korongot!- VARÁZSLAT AZ AGYAGDOMBON

 

A műhelypontok összegyűjtésével és hálózatba rendezésével remek programot kínálunk azoknak, akik szeretnek kézműveskedni és új technikákat megtanulni. Családi kikapcsolódásnak és iskolai kirándulásnak is kiváló program, hiszen állandó, 4 évszakos programlehetőség.

 A projektben résztvevő nyitott műhelyekről, tematikus útvonalakról a https://www.facebook.com/nyitottmuhelyekutja oldalon olvashatunk részletesen.

A projekt keretében létrejöttek kézműveseket bemutató kisfilmek is, melyből ízelítő látható:

 

 

 

A projekt azonosító száma:FMP-E/1901/4.1/053 

A projekt egyik fő célja egy kézműves turisztikai útvonal létrehozása, annak márkásítása, valamint a létrehozott „termék” turisztikai hasznosítása és népszerűsítése. Az útvonal a projekttérségben tevékenykedő olyan kézműves mestereket köti össze, akiknek műhelyei nyitottak az érdeklődők számára, ők maguk is nyitottak a tanulásra, fejlődésre, valamint tudásuk továbbadására.

Lehetővé teszi a műhely atmoszférájának, az alkotás folyamatának és főként az alkotók a megismerését. A projekt megvalósításával fel kívánjuk hívni a figyelmet a programterületen (Heves és Kassa megye) és vonzáskörzetében élő lakosság, és oda látogatók körében a kézműves értékekre, amelynek a hagyományőrzésen, a hagyományok továbbéltetésén túl turisztikai – így piaci, gazdasági növekedés is betudható. Ez a tematikus út a mesterségek bemutatásával tudja növelni a turisztikai térségben az átlagos tartózkodási időt illetve a vendégéjszaka számot. Nő az alkotók, készítők ismertsége, melynek munkahelymegtartó és munkahelyteremtő szerepe is növelhető. 

Megvalósítani kívánt tevékenységek:

  • tanulmány, ami feltárja a szolgáltatók minőségbiztosítási felkészültségét, majd minőségbiztosítási kézikönyv formájában javaslatot tesz a minőség fejlesztésének lehetőségeire, feladataira, valamint a lehetőséget biztosít a fenntartási időszakban a projektminőség fenntartására.
  • tanulmányút alkotóknak és turisztikai szolgáltatók részére
  • kiállítás,
  • prospektus, kisfilmek, fotók készítés,
  • kézműves fesztiválokon való megjelenés.

A pályázat teljes költségvetése: 40 237,86 EUR (ebből ERFA hozzájárulás 34 202,18 EUR)

Megvalósítási időszak: 2020.09.01 – 2021.08.31

Partnerek:

  • Heves Megyei Kézműves Nonprofit Kft.
  • Folklórny súbor ILOSVAI (Ilosvai Néptánc Együttes)

Szerencsi Petra

Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Beosztás: gazdaságfejlesztési főmunkatárs

Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.

Telefonszám: +36 36 429 612 -111-es mellék // +36 70 457 1827

E-mail cím: petra.szerencsi@hkik.hu