PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
„Hevesi ízlelő” – Minősített tájétel megalkotására
„ Hevesi szívvel, helyi ízzel! ” – Heves vármegye étele gasztro-koncepciója
Heves vármegye az ország egyik legsokfélébb földrajzi-természeti, kulturális és történelmi területe, hegyek, dombok, Tisza-tó, gyógyvizek, túrautak, kerékpárutak és kiváló borok vonzzák ide az ország minden tájáról a látogatók sokaságát.
Azt gondoltuk, jó lenne a vármegye gasztronómiai kínálatban is ízekbe foglalva bemutatni ezeket az adottságokat, és a vármegye jellegzetes boraihoz hangolt ételeket kínálni a helyi és ide látogató vendégeknek. Így merült fel az ötlet, hogy legyen Heves vármegyében az éttermek étlapján egy-egy jellegzetes, a megyei hagyományokra, adottságokra épülő helyi étel, Heves vármegye étele (a Magyarország étele, és Magyarország tortája versenyek koncepciója ötelete alapján).

Kik pályázhatnak?
Heves vármegyében működő vendéglátóegységek.
Olyan étel, ételek megalkotását várjuk az induló séfektől, amely:
- meghatározott, Heves vármegyére történelmileg is jellemző helyi alapanyagokból készül,
- kizárólag Magyarországon belül termelt hozzávalókat tartalmaz,
- és egyáltalán nem tartalmaz mesterséges íz-, és adalékanyagot.
A pályázni kívánt fogások részletei:
A Hevesi ízlelő minősített tájételek 2025-ben meghatározott alapanyagai
- a szarvas,
- a pisztráng,
- és egy tányérdesszert.
Ezek elkészítéséhez az alábbi meghatározott minimum 5 alapanyagot kell felhasználni:
A pisztránghoz felhasználandó további 5 alapanyag:
- gomba
- torma
- gyökérzöldségek
- almafélék
- Egri Csillag bor, vagy a tájegységre jellemző fehérbor
A szarvashoz felhasználandó további 5 alapanyag:
- gomba és/vagy erdei gyümölcsök
- burgonya
- káposzta
- gyökérzöldségek
- Egri Bikavér bor, vagy a tájegységre jellemző vörösbor
A Hevesi ízlelő édes fogása a „Kedvesem” nevű tányérdesszert.
Ennek 5 alkotóeleme:
- gyümölcsök: szilva / dió / szőlő / almafélék / erdei gyümölcs (minimum 1 gyümölcs)
- tojás
- tejtermék
- méz
- Egri Csillag vagy Egri Bikavér bor, vagy a tájegységre jellemző bor
- opcionális: szezonális gyümölcs és zöldfűszerek
Valamennyi étel opcionális eleme lehet az adott tájegységre/településre jellemző jellegzetes maximum 1 alapanyag beépítése.
Az alapanyagok közül legalább 3 alapanyagnak helyi termelőtől megjelölten kell származnia és a további alapanyagoknak is Magyarországról.
A Hevesi ízlelő cím elnyerésének általános keretrendszere (ún. KO kritériumok):
– a pályázó vendéglátóhely rendelkezik a szükséges hatósági engedélyekkel,
– az étel a meghatározott alapanyagokból készül,
– a hozzávalók közül legalább 3 alapanyag igazoltan Heves vármegyei termelőtől, tenyésztőtől kerül beszerzésre,
– a további összetevők is kizárólag Magyarországon termelt hozzávalók,
– nem tartalmazhat mesterséges íz-, és adalékanyagot,
– az étel megkapja a zsűri minősítő oklevelét.
A Hevesi ízlelő minősített tájétel cím elnyerésének folyamata:
1. A HKIK Vendéglátó Mesterek Klubja részére beküldeni a jelentkezést 2025. június 1-től folyamatosan az alábbi online nevezési lapon keresztül: Google Drive elérhetőség ITT
2. A jelentkezéshez az alábbi adatokra lesz szükség:
• a vendéglátóhely neve, címe, üzemeltető vállalkozás, képviselőjének neve, e-mail-cím, telefonszám
• a fogás(ok) megnevezése, hozzávalói, elkészítési módja, és rövid étlapra kerülő leírása,
• az elkészült étel fotója.
3. A zsűri, amely a HKIK Vendéglátó Mesterek Klubjának tagjaiból és felkért szakemberekből áll, a beérkezett dokumentumok alapján és helyszíni kóstolással bírálatot készít, majd kiadja a minősítésről szóló oklevelet.
4. Az értesítés és oklevél kézhezvétele után a vendéglátóhely az adott ételre használhatja a Hevesi ízlelő minősített tájétel elnevezésű minősítést, azt feltüntetheti az étlapján, és használhatja a Hevesi ízlelő jóváhagyott hivatalos promóciós elemeit.
5. A minősítés használatáról (étlapon, online felületen, kommunikációban stb.) a HKIK Vendéglátó Mesterek Klubja külön szabályzatot és kampánytervet alkot.
Miért jó ez a vendéglátóhelynek? – A Hevesi ízlelő megismertetése
1. A beérkező pályázatokat a szakmai zsűri folyamatosan minősíti, az első pályázók már akár június 25-től megkaphatják a minősítést és az ezt tanúsító oklevelet, felkerülnek a Hevesi ízlelő gasztrotérképére és a HKIK kamara weboldalán a Hevesi ízlelő oldalára, bemutatva a programban részt vevő vendéglátóhelyeket és az általuk kínált ételeket, hogy a vendégek is minél előbb kóstolhassák a Hevesi ízlelőt
2. Július 1-től a nagyközönség (fogyasztói) közönség számára is elérhetővé, kóstolhatóvá válnak a minősített tájételek az éttermekben, melyről a Gasztrotérkép és a honlap, közösségi médiák segítségével tudnak majd híreket kapni a vendégek a HKIK és az egyes vendéglátóhelyek tájékoztatásával.
3. Egyes települések gasztronómiai eseményein kóstolókat szervezünk. Olyan eseményeken, mint pl: Egri Bor Ünnepe, Mátrai Bornapok, Mátrai Betyárfesztivál, Mátrafüredi Heves vármegyei vadásznap, Parádi Palóc napok, Szilvásváradi és Noszvaji Szilva napok, Szarvaskő csipkebogyó fesztivál, augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcáján Budapesten, stb…
4. A gasztrotérképek a turisztikai irodákon, turisztikai szereplőknél, szálláshelyeken és a résztvevő vendéglátóegységeknél is elérhetőek lesznek.
5. A kóstoló vendégeket, közönséget játékokkal, szavazással is szeretnénk majd a Hevesi ízlelő minősített tájételeinek kóstolására, megismerésére ösztönözni.
6. A legnépszerűbb ételekből az év végén megrendezni a Hevesi ízlelő gasztrofesztivált, ahol a teljes kínálat kóstolható lesz.
Bővebb információ és az online jelentkezési lap linkje a Kamara honlapjáról is elérhető: www.hkik.hu

Vitkóczi Marianna
Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: Stratégiai koordinátor
Cím: 3300 Eger, Faiskola u. 15.
Telefonszám: +36 36 429 612 -116-os mellék // +36 20 494 2318
E-mail cím: marianna.vitkoczi@hkik.hu

Égető Ildikó
Munkahely: Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: Térségi koordinátor
Cím: 3300 Eger, Faiskola utca 15.
Telefonszám: +36 20 328 4977
E-mail cím: ildiko.egeto@hkik.hu