Német ipari tanulmányút ipar/gépészet területen

Nagy sikerrel valósult meg a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Tanulási Eredmények és Szakmai Tapasztalatok Európa Régióiban”, azaz a T.E.SZ.T.E.R. elnevezésű Erasmus+ projekt első tanulmányútja 2018. október első hetében, a németországi Köln városában.

A program alapvető célkitűzése a szakképzés minőségének fejlesztése, amelynek érdekében a gyakorlati oktatók komplex tudást szereztek a tanulási eredmény alapon szervezett gyakorlatokkal kapcsolatban.

erasmus_0.jpgA tanulmányút során a szakemberek megismerkedtek a német szakoktatási rendszer sajátosságaival és a tanulási eredmény alapon történő oktatással. Számos lehetőséget biztosított továbbá az út programja, a technológiai újítások megismerésére.

A teljes áttekintés érdekében az utazók elsőként ellátogattak a helyi Kereskedelmi és Iparkamarához, ahol a kamara munkáját mutatták be. A szakmai oktatásban betöltött szerepen kívül további információkat kaphattak munkaerőpiac helyzetéről és a beiskolázási/végzési statisztikákról.

Cologne Chamber of Commerce and Industry

A helyi műszaki szakképző iskolában is jártak a magyar szakemberek, ahol betekintést nyertek iskolai elméleti és a vállalati gyakorlati képzés összehangolásának kihívásaiba és megoldásaiba. A tanműhely megtekintése során közelről láthatták a tanulási eredmény alapon szervezett oktatás gyakorlati megoldásait.

Werner-von-Siemens-Schule Berufskolleg für Elektrotechnik

A BAYER AG gyárában vállalkozói oldalról is képet kaphattunk az oktatási munkáról. Itt kompletten ismerhettük meg a cég hitvallását, oktatáspolitikáját, pályaorientációs munkáját és a szakképzésben betöltött szerepét. Bejuthattunk továbbá a tanulók által is használt tanműhelyükbe.

Gyárlátogatás a BAYER AG-nál. A csoport tagjai balról jobbra haladva: Hátsó sor: Jankovits Norbert, Kármán Árpád, Dobi Imre, Jósvai Tibor, Kovács György, Takács Tibor, Ifj. Czmorek József, Kelemenné Kiss Hajnalka, Tóth János, Várkonyi Bence. Első sor: Tóth András, Ferencz Orsolya, Bűdi Boglárka, Madák László, Becskei Márk.

További kiemelkedő eseményei voltak a tanulmányútnak a nemzetközi kiállítások. Az MSV nemzetközi gépipari szakvásáron a legújabb technológiai fejlesztésekkel lehetett találkozni. A CNC gépektől kezdve az élhajlító gépeken át, egészen a hegesztéstechnikáig találkozhattak a bemutatkozó vállalkozásokkal a látogatók. Itt könnyen kötődhettek nemzetközi üzleti kapcsolatok is.

Interaktív elemként kipróbálható volt egy új típusú hegesztő gép is, amelyet az oktatásban lehet innovatívan használni.

Hegesztő tanulók oktatását segítő gép megtekintése az MSV Nemzetközi gépipari szakvásáron.

Jobbról balra haladva: Takács Tibor (RUAG Ammotec Magyarországi Zrt.), Ifj. Czmorek József (Korporel Fémipari és Kereskedelmi Kft.), Tóth András (ZF Hungária Ipari és Kereskedelmi Kft.)

A projekt következő tanulmányútja 2019. tavaszán valósul meg, ahol a kereskedelem szakmacsoport vállalati gyakorlati oktatói Lipcsébe látogathatnak el.

További információért keresse a HKIK pályázati iroda munkatársait!