Olasz tanulmányútón a vendéglátósok és a kézművesek

Az olaszországi Vicenza területén tett látogatást a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében 15 gyakorlati oktató április 7. és 13. között. Az egyhetes tanulmányút célja az volt, hogy a vendéglátás és a kézműipar területén dolgozó szakemberek megismerkedjenek az olaszországi szakképzési rendszerrel, duális képzéssel és olyan vállalati tapasztalatokat gyűjtsenek, melyeket a saját tanulóik képzésében is kamatoztatni tudnak.   

A tanulmányutat a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Tanulási Eredmények és Szakmai Tapasztalatok Európa Régióiban, T.E.SZ.T.E.R. elnevezésű Erasmus + projekt keretében szervezete.

A tanulmányút első állomásaként a csoport megismerkedett az Eurocultura nevű fogadó partnerszervezettel, aki bemutatta a térség gazdaságát és ismertette az olasz oktatási rendszert. Elhangzott, hogy a diákok közel 80 %-a gimnáziumba, 20 %-a a szakképzésben tanul, mert a kétkezi munkásnak alacsony a társadalmi és anyagi megbecsülése. A középfokú képzés jellemzően 5 éves, melyből az első két év általános képzés és a 3-5. év a szakmai képzés, ebből elenyésző a vállalatoknál töltött idő.  Egy tanítási óra 55 perces, az értékelő rendszerük tízes skálán történik, ahol legalább 6-os eredmény az elfogadható. A lemorzsolódások miatt létrehoztak olyan kísérleti programokat és „inas rendszereket”, melyben bizonyítványhoz nem, de szakmai gyakorlathoz hozzájuttatják a fiatalokat. A pedagógusok megbecsülése és fizetése alacsony. 

erasmus_3.jpg

A következő úti cél a Department of Vicenza Chamber of Commerce, vagyis a helyi kamara volt, ahol ismertetésre került a „Made in Vicenza” program, mely lényege a helyi vállalkozók nemzetközi piacra segítése és a partnerkeresés. Ezt követően a programok párhuzamosan folytak a vendéglátás és a kézművesség területéről érkező szakembereknek, annak érdekében, hogy mindenki a saját érdeklődésének megfelelő információkkal gazdagodjon.

A kézműves csapat ellátogatott Padovába egy méterárú nagykereskedésbe, ahol Cavalli selymek és Armani szövetek sorakoztak.

A következő napon az Il Ceppo élelmiszer feldolgozó üzembe vezetett az utunk. Az üzem egy második generációs családi vállalkozás, ami fő tevékenysége a bakala nevű tonhal feldolgozása. A szárított tonhalat Norvégiából hozzák, majd helyben dolgozzák fel vendéglátó egységek részére. Az üzemben ezen kívül még többféle félkész élelmiszert elősütnek, főznek és csomagolnak, pl: rántott tintahal karikát, krokettet, marinált tengergyümölcsét, darált húsos kacsaragut, tonhalkrémet, lasagne-t. A gyár több éttermet lát el termékeivel, többek között saját belvárosi bisztróját is, ahol megkóstolhattuk az elkészült finomságokat. 

Paola Girardi divattervező is bepillantást engedett a mindennapi munkájába és abba, hogyan foglalkozik nap mint nap tanulójával. A műhelye, amelyet a kézműves csoport bejárhatott számos nemzetközi elismeréssel díjazott alkotásnak volt a bölcsője.

Csütörtökön megismerkedtünk Heves testvérvárosával, a Comune di Breganze, ahol a polgármester fogadott bennünket. A település zene és a bor városa, így bemutatásra került egy helyi borászat. 

Majd a Vicentini 1966 nevű családi pékséget tekintettük meg. Itt péksüteményeket, kenyérféléket, cukrászati süteményeket, jégkrémet, kézműves csokoládékat, desszertkülönlegességeket, szendvicseket és pizzát is készítenek. A pékségben egy helyi marketinggyakornok és gasztronómia szakos hallgató is kísérte a csoportot. A tulajdonosoknak fontos, hogy egészséges élelemiszereket készítsenek és csak ellenőrzött minőségű alapanyagokkal dolgozzanak, ezért a tönkölybúzát maguk termesztik, és a töltelékbe kerülő lekvárokat is maguk készítik. A pékségben jelen volt egy dolgozó, aki biciklis futárként kezdte pályafutását a vállalkozásnál, majd kitanulta a szakmát és most már pékként vesz részt a munkafolyamatokban. A pékségnek több kávézója is van, melyet a hat testvér és a szülők irányítanak. A cég nagy hangsúlyt fektet a hűséges munkatársak megtartására, az utánpótlás kinevelésére.

Délután a Marzotto Wool Manufacturing szövetgyárat néztük meg, ahol megismerkedtünk a gyapjúszövet elkészítési fázisaival, színezésével és csomagolásával is. 

Pénteken IIS Almerico da Schio vicenzai vendéglátó középiskolában tudtattunk meg mindent az iskola képzési kínálatáról. Bemutatásra került az iskola, megismerkedtünk a tanítási módszerekkel, az osztálytermekkel, a tanműhelyekkel. Az iskola jól felszerelt konyhákkal, bárral, cukrászműhellyel, számítógéptermekkel rendelkezik, több tanteremben csoportmunkára vannak berendezve a termek, emellett nagy hangsúlyt fektetnek az integrációra, és esti képzésük is van 18:30-tól 23:30-ig. Az iskola tanulói egy tradicionális olasz reggelit készítettek a csoport részére, valamint egy koktélbemutatónak is részesei lehettünk. 

erasmus_4.jpg
 Ezután az Universitás del Gusto mester chef iskolával ismerkedtünk, melyet egy kereskedelmi szövetség alapított. Elmondták, hogy számtalan felnőttképzésük van, melyben kiemelkedő a master in cooking, melyet sztárszakácsok tartanak 9 hónapon keresztül. A képzésre való bejutást erős rosta előzi meg, és a tandíj 16 000 Euro. A tantermek színvonalasok, tágasak és professzionális gépesítéssel rendelkeznek.

A hetet egy exkluzív vacsora zárta a Ristorante Il Quierini da Zemin étteremben, ahol a vacsora előtt a chef betekintést engedett a konyhára. 

Összességében elmondható, hogy a tanulmányút során a résztvevők behatóan tudták tanulmányozni az olasz vendéglátás és a ruhaipar köré épülő oktatási rendszert és megismerkedhettek olyan vállalkozásokkal, melyek részt vesznek a tanulóképzésben. 

Tanulási Eredmények és Szakmai Tapasztalatok Európa Régióiban, T.E.SZ.T.E.R. elnevezésű Erasmus + projekt keretében