Tanulmányúton jártak a kereskedő szakemberek Lipcsében

Az egyhetes tanulmányúton a kereskedelem területén jártas vállalati és iskolai oktatók vettek részt. A tanulmányutat a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezete a Tanulási Eredmények és Szakmai Tapasztalatok Európa Régióiban, T.E.SZ.T.E.R. elnevezésű Erasmus + projekt keretében.A résztvevők 2019.március 10-16-ig tanulmányozhatták mitől világszínvonalú a német szakmai oktatás. A program során több vállalkozást is meglátogattak a szakemberek annak érdekében, hogy betekintést nyerjenek a kiskereskedelmi tevékenységektől egészen a nagy logisztikai folyamatokig.

A BMW lipcsei gyárlátogatása során az i3 és az i8 hibrid autók teljes gyártási folyamatát követték végig a látogatók.

A résztvevők a BMW lipcsi gyárában.

 

(COOP Lőrinci Kereskedelmi Zrt., OK-TAT-60 Oktatást Szervező és Szolgáltató Kft., Hossó ABC Kft., Grassalkovich Antal Baptista Szakképző Iskola, Egri Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, és Kollégiuma, HIRCSASZ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Molnár József e.v., Pannon Kávé Kft., Hatvani Céhek Kft., AXIS BENTONIT Kft., PAPA THOMAS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft)

erasmus_2.jpg

Egy német kereskedelmi iskolában számos jó gyakorlatot mutatott be a szakmacsoport vezető tanárnő, amely során a szakmai oktatás iskolai aspektusait ismerhették meg.

Az eladó tanműhely bejárása.

 

A Lipcsei Kereskedelmi Kamaránál is jártak a tanulmányút résztvevői, ahol megismerkedhettünk a vizsgaszervezés folyamatával és a kamarai szakképzési tevékenységgel. Felfedezhették milyen azonos és különböző elemei vannak a hazai és a német szakképzésnek, az összehasonlítás tanulságait leszűrve kirajzolódnak azon célok, amelyek mentén a hazai rendszer fejleszthető.

A Szászországi Kereskedelmi Szövetség elnöke a kereskedelmi terület munkaerőpiaci vonatkozásaiba is beavatta a résztvevőket.

 IHK Lipcse

 

A résztvevők ellátogattak a Lipcsei Repülőtérre, ami a világ egyik legnagyobb teherforgalmát lebonyolító reptér. A belső kisbuszos túra során az utasszállító és a teherforgalmat irányító területeket is bejárták.
A 2000 embert foglalkoztató hatalmas logisztikai épületek mellett a biztonsági folyamatokba is betekintést engedtek.

A Lipcsi Repülőtér tűzoltó állomásán.

 

Annak érdekében, hogy a résztvevők komplex tudást szerezzenek a tanulási eredmény alapon szervezett német szakmai oktatásról ellátogattak egy helyi DM Drogériába is. Itt egy jól kidolgozott tanulófoglalkoztatási rendszerrel ismerkedtek meg. A vállalati oktatási stratégián kívül konkrét, a tanulószerződéses tanulók képzése során használt dokumentumokat is megnézhettek.