Az SBS Kft. az Arago cégcsoporttal közösen első alkalommal rendezte meg Iparági Kiállítását Erdőtelken 2024. április 16.-18. között. A kiállításon bemutatásra kerültek a legújabb és leginnovatívabb termékek „Földön, Vízen, Levegőben” témakörben. A fókuszban olyan kulcságazatok szerepeltek, mint az automaitizálás, a robottechnika, ipar 4.0 fejlesztések vagy a méréstechnika.

A 3 napos rendezvényen csaknem 60 cég mutatkozott be. Az első két nap szakmai nap zajlott, amikor is a látogatóknak lehetőségük volt kapcsolatépítésre, szakmai egyeztetésekre, különleges iparágak és képviselőinek megismerésére.

Balogh László ügyvezető igazgató beszédében kiemelte: technológiai gyártás minőségét nem prospektusban akarják megmutatni partnereiknek és az érdeklődőknek, hanem a helyszínen. Az elmúlt hat évben több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre, ezeket az eredményeket is szerették volna megosztani a látogatóikkal. A cél az volt, hogy megismerjék egymást az ország gépgyártásban érdekelt szereplői és új kapcsolatok szülessenek.

A rendezvénysorozat része volt a harmadik napon egy pályaorientációs nap, amelyen a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara révén számos diákot is vendégül láttak.
A fiatalokat az ügyvezető mellett a HKIK elnöke Dr. Bánhidy Péter úr is köszöntötte, aki kiemelte a műszaki terület, azon belül is a gépészet fontosságát vármegyénkben és buzdított minden fiatalt, hogy válasszon hasonló területen szakmát és képzettséget, mert a végzett szakmeberekre nagy szükség van és a helyben tartásuk elsődleges célja kamaránknak.

Középiskolák tekintetében a következő intézmények diákjai vettek részt a programon a HKIK által biztosított különjárati autóbuszokkal:
• Egri Dobó István Gimnázium
• Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium
• Eötvös József Református Oktatási Központ
• Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
• Heves Vármegyei SzC Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
• Heves Vármegyei SZC József Attila Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
• Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium
• Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium

Egyetemisták pedig a következők voltak:
– Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
– Debreceni Egyetem
– Miskolci Egyetem

Összesen közel 400 fiatal vehetett részt ezen a nagyszerű és nem mindennapi rendezvényen, ahol céglátogatásokkal, interaktív elemekkel színesített programban volt részük. A nap folyamán találkozhattak a Neumann János Egyetem NEUTECH – Neumann Technológiai Bázisával, ahol megtudhatták mire jó az Arduino, de ismerkedhettek többek között a hidrogénhajtású járművekkel és a 3D tervezéssel is. A Learn Virtual jóvoltából virtuálisan kipróbálhatták magukat, mint hegesztők is.

A diákok pontgyűjtő játékban is részt vettek, amely során a kiállítóknál kellett nekik pecséteket gyűjteni bizonyos kis feladványok megválaszolása után. A menetlevelek aztán sorsoláson vettek részt, a versengés eredménye és a nyeremények a következők voltak:
– Miskolci Egyetem hallgatói fesztivál belépőt nyertek
– Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai mozijegyet kaptak
– Egri Dobó István Gimnázium tanulói egy az ARAGÓ cégcsoportba tartozó vállalathoz nyertek céglátogatásra lehetőséget
– Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium fiataljaié lett a fődíj, vagyis egy általuk választható helyszínnel osztálykirándulás szervezése

Ez az Iparági Kiállítás az első volt ez idáig, de a rengeteg pozitív visszajelzés és megerősítés alapján feltételezhetjük, hogy lesz folytatás.