Az Igazságos Átmenetért LIFE-IP North-HU-Trans” projekt keretében kidolgozott karbonlábnyom-kalkulátort ajánlja az olvasók figyelmébe az egyik tekintélyes gazdasági lap.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által kidolgozott szemléletformáló célú fejlesztés segítségével bárki kiszámolhatja, hogy saját életmódjával mennyire „terheli meg” a Földet.

SZÁMOLD KI TE IS ÉS VÁLTOZTASS!

A HVG számára is nagyon fontos a fenntarthatóság témaköre, s ehhez kapcsolódó médiadíjjal elismert orgánumként buzdítják arra jelentős olvasótáborukat, hogy a LIFE projekt keretében létrehozott kalkulátorral számolják ki saját karbonlábnyomukat.

A lap a LIFE program hivatalos weboldalán, az igazsagosatmenet.eu oldalon megtalálható kalkulátort ágyazta be a témában megjelentetett cikkébe.

Mint olvasható, bolygónk válságban van, az emberiség karbonlábnyoma a hatvanas évek óta 11 szeresére nőtt és ez a tendencia tovább növekszik. A szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentése a legfontosabb lépés. A karbonlábnyom vagy szénlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának mérésére szolgál, segítségével megtudhatjuk, milyen mértékben járulunk hozzá a globális felmelegedéshez, hiszen utazásaink, áramfogyasztásunk, valamint ételeink és használati tárgyaink előállítása mind-mind nagy mennyiségű energiát igényel.

A magyar lakosok átlagos egyéni karbonlábnyoma 2020-ban 5 tonna szén-dioxid egyenérték/fő, Németországban mindez 7,7 tonna CO2e/fő, az USA-ban viszont 14,24 tonna CO2e/fő körül. Ez az érték 2014 óta 0,7 tonnával csökkent Magyarországon, ahhoz azonban, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2°C-ot, 2050-re évi 1,87 tonnára kellene csökkentenünk egyéni karbonlábnyomunkat.

A téma kapcsán publikált írásban a hvg.hu kiemeli: ha elvégeztük a kalkulációt a LIFE projektnek köszönhetően megszületett kalkulátor segítségével, az első eredmények ismeretében érdemes megfontolni, hogy min tudunk változtatni, kezdetben akár csak apró lépésekkel is. A közeljövőben ezek után fontos újra visszatérni az online kalkulátorhoz, s újra ellenőrizni, milyen mértékű változást sikerült elérni életmódjukban, egy-egy olvasó mennyivel járult hozzá a káros környezeti hatások csökkentéséhez.