A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 2025. május 25-31. között szakmai tanulmányútra került sor Milánóban, amely kiváló tapasztalatszerzési lehetőség volt minden olyan szakember számára, akik részt vesznek a duális képzésben, továbbá a kereskedelem és logisztika különböző területein tevékenykednek (nagykereskedelem, kiskereskedelem, webáruházi értékesítés), és érdekli a fenntarthatóság, a helyi termelői közösségek témája. A tanulmányút célja az olasz kereskedelmi munkakultúrával, oktatási rendszerrel és jó gyakorlatokkal való ismerkedés, valamint a nemzetközi kapcsolatok kiépítése volt. Az Erasmus+ projekt keretében megvalósult programon 17 résztvevő képviselte a szakmacsoportot.

Instituto Tecnico Statale Leonardo Da Vinci – Szakképző Iskola látogatása

Az olaszországi program során a Borgomanero-ban található IT Leonardo Da Vinci Szakképző Iskola látogatásával indult a szakmai program. Az iskola Borgomanero meghatározó intézménye, ahol számos szakma oktatása folyik. A résztvevők betekintést nyerhettek az iskola működésébe, megismerhették a képzési struktúrát, valamint az iskola és a cégek együttműködési formáit. Megtekinthették a nemrég átadott új épületszárnyat és az intézmény saját színháztermét is.

CAPAC-POLITECNICO DEL COMMERCIO E DEL TURISMO – Kereskedelmi és Turisztika Iskola látogatása

Az intézmény egy nonprofit alapítvány, amely 1961 óta működik Milánóban a szakmai képzési szektorban. Ez a Confcommercio-Imprese per I’Italia történelmi referenciaképző testülete, amely a legnagyobb nemzeti szintű üzleti szervezet, amely a kereskedelem, a turizmus és a szolgáltatások szektorát képviseli. A CAPAC egy élő közösség, amely igazi kiválóságot képvisel a képzési körképben, aktív az élelmiszer-ital, turizmus és vendéglátás, autóipar, precíziós mechanika, IT, kommunikációs és digitális technológiák, személyi szolgáltatások, ingatlanügyek és kiskereskedelem területén. Évente több mint 9000 ember választja a CAPAC-ot készségei fejlesztésére és tehetségének fejlesztésére. Az intézmény több mint 300 munkatársából álló csapata elkíséri őket tanulmányaik során, minőségi álláskeresésben és cégalapításban. Továbbá már évente 1200 cég fektet be a CAPAC-ba, mint partner a fiatalok szakmai fejlődése, illetve munkatársaik folyamatos képzése érdekében.

A tanműhelylátogatások során a csoport betekintést nyerhetett a szakács, a cukrász, a kozmetikus és az órás képzésekbe is.

Ismerkedés az olasz kereskedelmi munkakultúrával, kapcsolatépítés a helyi vállalkozásokkal

A program során számos helyi kereskedelmi egység látogatására került sor a kis családi vállalkozástól a nagy kereskedelmi egységig egyaránt. Közülük az egyik legkiemelkedőbb állomás a Torri Food and Wine felfedezése volt.

A családi vállalkozás, amely három generáció óta dolgozik az élelmiszeriparban, több mint 100 éve válogatja, dolgozza fel és értékesíti a regionális gasztronómiai specialitásokat a Via Venini üzletében, egy kőhajításnyira a központi pályaudvartól. A Torri hagyomány a 19. század végén kezdődött, amikor Enrico Torri, egy tenyésztő, hentesüzletet nyitott Paviában. 1933-ban fia, Peppino Sant’Angelo Lodigianoba költözött, ahol megalapította saját vállalkozását a Torri hentesüzlettel. Az 1950-es években Peppino további 3 hentesüzlettel bővítette ki az üzletet Milánóban. Felesége, Generosa, névleg és ötletesen is, 1965-ben egy innovatív vállalkozást indított egy kézműves ravioli gyár megalapításával, amely ma is aktív, Lombardia legelismertebb csemegeüzleteinek beszállítójaként. Vittorio, Peppino fia és a munkában szerzett tapasztalatának, valamint családi hagyományainak örököse, 1982-ben kibővítette és minősítette a hentesüzletet, egyesítve a konyhát felesége, Carla és unokaöccse, Carlo pótolhatatlan együttműködésével. A család, szoros kapcsolatban állva egymással és az üzletben, szenvedélyesen fejlesztette szakértelmét a legjobb termékek és anyagok kiválasztásában, az ételspecialitások kutatásában és fejlesztésében, hogy maximálisan kielégítse a vásárlók növekvő igényeit.

Fernet Branca Museum – a gyógylikőr

A Branca Múzeum lenyűgöző betekintést nyújtott Milánó ipari lepárlási hagyományába és annak a művészettel és kommunikációval való szoros szimbiózisába a tizenkilencedik századtól napjainkig. Az 1845-ben alapított Fratelli Branca lepárlóüzem ma is gyártja a Fernet Branca keserű gyógynövénylikőrt, Milánó ikonikus szimbólumát, az eredeti recept alapján (melyet a képzeletbeli svéd orvossal, Fernettel közösen alkottak meg), amely 27 különböző gyógynövény és gyökér keveréke a világ minden tájáról.

A 19. és 20. század között készült történelmi palackok, naptárak és promóciós plakátok kiterjedt és emlékezetes gyűjteménye tanúskodik arról, hogy a Branca mindig is milyen fontos szerepet játszott a vállalati arculatban: 1893-ban jelent meg a híres Branca „Világ” logó, amelyen a sas a földgömböt szorongatja, és amelyet a kor egyik legfontosabb illusztrátora, Leopoldo Metlicovitz tervezett.

Artigiono in Fiera – nemzetközi kézműves vásár látogatása 

A vásárlátogatás során számos lehetőség adódott mind az olasz, mind a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére.

Olaszország és a világ ízei:  A vásárlátogatás során az olasz specialitásokat és a nemzetközi finomságokat a kulináris hagyományokon és a gasztronómiai újításokon keresztül ismerhették meg a résztvevők. Emellett vásárlásra és nemzetközi kapcsolatépítésre is adódott lehetőség.

Kézműves alkotások: A ruháktól az ékszerekig, a bútoroktól a natúr kozmetikumokig minden darab a hagyományos technikák és az innováció eredménye. A résztvevők ihletet meríthettek az egyedi alkotások szépségéből, amelyek értékes anyagokból és a részletekre való odafigyeléssel készülnek.

A tanulmányút minden résztvevő számára hasznos tapasztalatokkal szolgált, különösen a nemzetközi jó gyakorlatok, a korszerű oktatási és kereskedelmi környezet megismerése terén. A program egyaránt hozzájárult a szakmai fejlődéshez és a kapcsolatrendszer bővítéséhez, ezzel támogatva a résztvevők képességeit.