Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve REPoweEU fejezetéből finanszírozott program keretében a vállalkozások vissza nem térítendő állami hozzájárulást igényelhetnek tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez.

A program 2024. februárjában indult, és a támogatási kérelmek egészen 2025. március végéig nyújthatóak be. Az elmúlt 5 hónap alatt csaknem 3300 cég igényelt forrást zöld járművek vásárlására.
A tíz fő alatti létszámmal rendelkező vállalkozások legfeljebb egy, a 10-49 fővel rendelkezőek öt, az 50-249 fővel rendelkezők legfeljebb tíz, míg a nagyobb vállalkozások legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be. Az egy cégre fordítható pályázati össze így akár 64 millió forint is lehet.

A jövő a zöld energiáé, a klímavállalások teljesítésében pedig meghatározó eszköz az elektromos autózás népszerűsítése. A tisztán elektromos hajtású gépkocsik a leginkább környezetkímélők, számuk az évtized elejéhez képest már több, mint a hétszeresére nőtt.

A pályázatra való jelentkezés ezen a linken elérhető.

 

A zöld járművek további terjedését a vidéki elektromos töltőhálózat bővítése is segíti, országszerte több, mint száz helyszínen létesülhet új, nyilvános e-töltőállomás egy augusztusban megnyíló támogatási lehetőség jóvoltából.

A tervek szerint augusztusban induló kiírásra olyan vállalkozások jelentkezhetnek majd, amelyek elektromos töltőállomás üzemeltetői engedéllyel rendelkeznek. A pályázóknak legalább egy e-töltőállomás létesítésére kell vállalást tenniük a töltőpontokkal kevésbé ellátott járások egyikében. Vállalkozásonként minimum 100 millió és legfeljebb 6 milliárd forint forrás nyerhető el, alapesetben 15 éves futamidejű, kedvezményes hitelként, amelyet legalább 10 százaléknyi önerővel kell kiegészíteni.

A nagyvállalatok az elszámolható költségek 35, a középvállalkozások 55, a mikro- és kisvállalkozások pedig 65 százalékát kaphatják meg állami hozzájárulásként.

Vissza nem térítendő támogatás abban az esetben adható, ha a projektben tervezett töltőállomás priorizált járásban létesül, vagy villamosenergia-tárolóval és/vagy megújuló villamosenergia-termelő egységgel lesz felszerelve (ún. Hub-típusú), vagy a hazai TEN-T hálózat mentén helyezkedik el és nehézgépjármű töltésére alkalmas. A támogatásból épített vagy bővített töltőállomások minden töltőpontjának képesnek kell lennie intelligens töltésre. Kötelezően biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét. A kölcsönszerződéseket legkésőbb jövő április végéig meg kell kötni, a projektek fizikai befejezésének határideje 2027 ősze.

A társadalmi egyeztetésre 2024.07.11-ig várják az észrevételeket az alábbi linken.