A HKIK székháza adott otthont az MVM Zrt. munkatársai és a visontai ipari park vállalkozásainak képviselői közötti kerekasztal beszélgetésnek 2022. január 27-én. 

Az egyeztetés célja volt, hogy a szereplők megismerjék egymás fejlesztési terveit, azokat összehangolják, s javaslatokat fogalmazzanak meg a további együttműködésekre. 

A Visontai ipari park meghatározó vállalkozásai az erőmű környezetében rendelkezésre álló infrastruktúra, valamint az erőmű működése kapcsán rendelkezésre álló, s kedvező feltételekkel elérhető energiaforrások (pl. gőz) és melléktermékek miatt települtek visontára – utóbbiból készül több építőanyag is (gipszarton, falazóelem).

E vállalkozások mindegyikénél kiemelt fontosságú, hogy hosszú távon tervezni tudjanak ezen energiaforrások és alapanyagok mennyiségével, beszerzési áraival, a szállítási-logisztikai lehetőségekkel. Fontos számukra továbbá, hogy az esetleges változásokról, s a tervezett karbantartások-fejlesztések miatt várható üzemszünetekről időben értesüljenek.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a kiszámítható energia- és alapanyagellátást, s a fejlesztések előkészítését hatékonyan segítené egy helyi energia közöség létrehozása.

Plenáris formában és B2B egyeztetések keretében is volt lehetőség a kétoldalú kommunikációra az alábbi témakörökben: 

  • az erőmű partnereinek jövőbeni igényei, elképzelései az energia és egyéb vonalas alapinfrastruktúrák biztosításának kérdésében
  • az erőmű partnereinek fejlesztési elképzeléseinek, projektötleteinek bemutatása, becsatornázási lehetőségek pályázati- és egyéb források irányában (pl. CO2 kibocsátás csökkentése, zöld folyamatok, technológiák, termékek fejlesztése)
  • partnerenként egyedi (B2B) egyeztetés az MVM Zrt. munkatársaival (közös fejlesztések, pl. energetikai beruházások, szinergiák beazonosítása, tervezés indítása).

A kerekasztal beszélgetés zárásaként összegzésre kerültek a megbeszélés eredményei, s megfogalmazásra kerültek a következő lépések. Az érintettek folytatják a közös munkát a fenti célok elérése érdekében.   

A Program a LIFE-IP North-Hu Trans program keretében valósult meg.